Důsledek teroru v Paříži: turisté váhají s návštěvou metropole

turisté

turisté Zdroj: Petr Topic/E15

Nejnovější násilí v ulicích Paříže spolu s vyhrožováním bombovými útoky na letadla společnosti Air France vyděsilo světový turistický průmysl. Turisté z asijských zemí si nyní dlouze rozmýšlejí, zda by se měli vydat na návštěvu Evropy, píše agentura Reuters.

Cestovní kanceláře ruší zájezdy a některé očekávají další útlum rezervací. Někteří čínští turisté v Evropě po pátečních teroristických útocích mění své plány a místo Paříže navštěvují jiná evropská města. Část čínských turistů nacházejících se v Paříží se například o víkendu rychle přesunula do Švýcarska, uvedla Jane Čchenová z šanghajské cestovní kanceláře Ctrip. Francii by letos měly podle dřívějších prognóz navštívit více než dva miliony čínských turistů, loni to bylo 1,7 milionu.

Pokles přílivu turistů

Pravděpodobný pokles přílivu zahraničních turistů zvýší tlak na francouzskou ekonomiku, a to zejména v případě, že obavy z návštěvy země budou přetrvávat ještě během vánoční sezony. Cestovní ruch se na hrubém domácím produktu Francie podílí více než sedmi procenty. Samotná Paříž loni přilákala přes 32 milionů turistů, upozorňuje Reuters.

„Stále chci navštívit Paříž, ale po tomto incidentu tam nevyrazím dříve než za rok,“ uvedla sedmadvacetiletá realitní makléřka Vickie Čengová z Šanghaje. „Představuji si Paříž jako romantické město, ale teď se domnívám, že bezpečnostní situace je zanedbávána a existují rizika. Kdybych cestoval, tak by mě to ovlivnilo,“ dodal devětadvacetiletý šanghajský obchodník Li Mao-čching.

Horší než přírodní katastrofy

Jeden ze zaměstnanců cestovní kancelář CITIC Tourism v Pekingu agentuře Reuters řekl, že zájem turistů o Francii zřejmě zůstane určitou dobu slabý. „Na rozdíl od zemětřesení a dalších přírodních katastrof udrží teroristický útok lidi v obavách nejméně tři měsíce,“ dodal.

Mluvčí jihokorejských aerolinek Asiana Airlines uvedl, že firma posílila bezpečnostní opatření u pařížských letů. „Naši pasažéři jsou útoky v Paříži opravdu znepokojeni,“ upozornila tchajwanská letecká společnost Eva Airways. „Během samotné neděle bylo zrušeno 50 z 300 rezervací. Paříž pro nás byla vždy plně vytíženou linkou, po útocích však obsazenost klesla na 70 až 80 procent,“ dodala.

Některé aerolinky, například Air China a Singapore Airlines, se vzdaly poplatků za rušení rezervací na lety do Paříže v nejbližších dnech či týdnech, píše agentura Reuters.

Předseda rady australských cestovních kanceláří Dennis Bunnik uvedl, že klienti jsou „určitě nervózní“. „Lidé pochopili, že teroristické útoky se mohou odehrát kdekoli,“ upozornil. Dodal nicméně, že útoky v Paříži sice přimějí klienty k odkládání rezervací, neodradí je však od cestování.