E-shop Pixmania odchází z Česka

e-shop, internet

e-shop, internet Zdroj: profimedia.cz

Kdo si bude chtít v Česku a dalších evropských zemích objednat elektroniku přes internetový obchod společnosti Pixmania, bude mít nejpozději od dubna smůlu. Vlastník e-shopu, největší britský prodejce elektroniky Dixons Retail, se totiž rozhodl kvůli slabým výdělkům dvanácti z 26 evropských on-line trhů opustit. Vedle toho v Evropě zavře čtyřicet kamenných obchodů Pixmania, které ale v Česku neprovozuje.

„Počítáme se zavřením internetového obchodu během března. Servis pro zákazníky bude ale samozřejmě fungovat ještě další dva roky,“ uvedl výkonný ředitel Pixmanie v Česku Michal Kilian.

Tři stovky zaměstnanců mezinárodního centra sdílených služeb, které má Dixons v Brně, ale mohou zůstat v klidu, ujišťuje firma provozující v Česku i řetězec s elektronikou Electro World. „Oznámení o odchodu Pixmanie z části on-line trhů nebude mít vliv na náš provoz v Brně, který vytváří podporu pro Pixmanii jako celek. Stejně tak nebudeme v Brně nikoho propouštět,“ sdělil deníku E15 Mark Webb, mluvčí Dixons Retail.

Kromě českého internetového trhu odchází Pixmania také například z Rakouska či Švýcarska. Kamenné prodejny zavírá mimo jiné ve Francii, Španělsku, Portugalsku a Belgii, on-line aktivity si však společnost v těchto zemích ponechá. Firma se chce kromě toho nově zaměřit jen na prodej klíčových produktů typu tabletů, fotoaparátů a kamer. Zboží, jako jsou šperky či dětské oblečení, už Pixmania dál prodávat nechce.

V Česku měl podnik tržby kolem sta milionů korun ročně, patřil tak spíše ke středním e-shopům. Výnosy největších hráčů Alza.cz, Mall.cz a Kasa.cz se pohybují v řádu miliard. Mezi ně chtěla Pixmania proniknout, když se koncem předloňského roku zajímala o nákup lídra internetového obchodování Alzu, napsal tehdy týdeník Euro.

Pokles trhu s elektronikou
Pixmania vykázala v posledním finančním roce ztrátu dvacet milionů liber, zhruba 600 milionů korun. V podobně velkých červených číslech je za poslední účetní pololetí rovněž celý Dixons. Tuzemský trh s elektronikou loni klesl o 21 procent na dvanáct miliard korun, uvedla společnost GfK. Meziročně oslabil také trh s informační technikou kromě tabletů, méně se prodávaly rovněž fotoaparáty. Růst ovšem vykázaly prodeje mobilních telefonů.