E-shopy: Nízké ceny podržíme co nejdéle

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: (CC BY 2.0) Intel Free Press via Wikimedia

Internetové obchody těží z měnové intervence České národní banky (ČNB). Všeobecně vyvolaná panika a strach z růstu cen jim pomohly vymést sklady. Češi totiž zareagovali přesně podle předpokladu viceguvernéra ČNB Vladimíra Tomšíka – přestali odkládat nákupy a začali utrácet.

Překvapivý krok nejvyšších bankéřů se tak v uplynulém víkendu projevil na zvýšení tržeb e-shopů a prodejen s elektrotechnickým zbožím až o 35 procent, v některých případech dokonce až o sto procent.

V předvánočním období v nejostřeji sledovaném segmentu – elektronickém zboží – však podle zástupců serverů příliš rázných cenových změn nenastane. Zdražily zatím jen produkty s nízkou marží. „Zpravidla se jedná o kompontenty do počítačů,“ potvrdil obchodní ředitel CZC.cz Tomáš Pilský.

Vlna zdražování až po Vánocích

Významnější zdražení by mělo nastat až v povánočním období, popřípadě v okamžiku, kdy se vyprodají zásoby. To může nastat u rychloobrátkového zboží, jakým jsou třeba mobilní telefony. „Cenu však nechá na stejné úrovni, anebo dokonce ještě stlačí dolů, konkurenční boj. Nicméně dá se předpokládat cenový skok ihned po Vánocích,“ uvedl brand manažer serveru Zboží.cz Jan Samko. Jeho slova potvrdil i jednatel webu LuxusníElektro.eu Aleš Perlík, podle kterého by mohlo zdražení představovat pět až deset procent.

Několik hodin po čtvrtečním zásahu ČNB do kurzu koruny však nastal boj o objednávky u dodavatelů. „Distributoři a dodavatelé prakticky okamžitě zakázali přijímání nových objednávek,“ dodal Pilský. „Vykoupili jsme veškeré dostupné zásoby v distribuci. Podařilo se nám zvýšit skladové zásoby o další stovky milionů korun. Kolegové s nadsázkou poukazovali, že by mohli oněm šťastným manželům, kteří nedávno vyhráli 400 milionů korun, ukázat, jak je lze utratit za šest hodin,“ uvedl Oldřich Kurz z Alza.cz.

Z rozsáhlých skladů naopak hodlá těžit Electro World. „Většinu zboží pro vánoční období již máme v centrálních skladech i prodejnách. Pro případ mimořádného zájmu nebo nedostatku zboží na trhu můžeme využít i naše sklady v rámci celé mezinárodní skupiny,“ uvedl mluvčí EW Jiří Čihák.