EET přinese příští rok do rozpočtu 4,3 miliardy navíc, věří Babišovo ministerstvo

Ministr financí Andrej Babiš s replikami účtenek ve sněmovně

Ministr financí Andrej Babiš s replikami účtenek ve sněmovně Zdroj: ctk

EET1
Andrej Babiš
Na rybí polévce, kterou nalévali 24. prosince na Staroměstském náměstí primátorka hlavního města Adriana Krnáčová a ministr financí Andrej Babiš, si pochutnávali bezdomovci i zahraniční turisté.
Tisková konference ANO
Andrej Babiš
7
Fotogalerie

Navýšení příjmů podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) zahrnuje kombinaci samotné evidence tržeb a s tím spojených větších příjmů daně z přidané hodnoty a ze sociálního a zdravotního pojištění.

V příštím roce by se měly příjmy státního rozpočtu po zavedení elektronické evidence tržeb zvýšit o 4,3 miliardy korun. Odhadla to náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. Celkově by evidence tržeb měla po startu všech fází v roce 2018 generovat státní pokladně 18 miliard ročně.

Navýšení příjmů podle šéfa rezortu Andreje Babiše (ANO) zahrnuje kombinaci samotné evidence tržeb a s tím spojených větších příjmů daně z přidané hodnoty a ze sociálního a zdravotního pojištění. Ministerstvo také očekává i zefektivnění výběru daně z příjmu fyzických osob nebo omezení dávek v nezaměstnanosti. Řada lidí totiž v současnosti podle Babiše pracuje na černo a zároveň pobírá podporu.

Evidence tržeb bude spuštěna 1. prosince pro hotely a restaurace. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Stánkový prodej občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, například na festivalech, se do evidence zapojí až od března 2018, stejně jako prodej na farmářských trzích nebo služby účetních, advokátů i lékařů. Od června 2018 se pak do systému zapojí například kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo dokonce i astrologové.

Babišův úřad si od zavedení EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice a zástupci malých podnikatelů tvrdí, že systém zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

 

Ministr financí Andrej Babiš s replikami účtenek ve sněmovněMinistr financí Andrej Babiš s replikami účtenek ve sněmovně|ctkNa rybí polévce, kterou nalévali 24. prosince na Staroměstském náměstí primátorka hlavního města Adriana Krnáčová a ministr financí Andrej Babiš, si pochutnávali bezdomovci i zahraniční turisté.Na rybí polévce, kterou nalévali 24. prosince na Staroměstském náměstí primátorka hlavního města Adriana Krnáčová a ministr financí Andrej Babiš, si pochutnávali bezdomovci i zahraniční turisté.|CTK

Online sledování všech hotovostních tržeb podle chorvatského modelu je výsledkem koaličního kompromisu.

Na zádrhele narazila elektronická evidence tržeb u internetových obchodů, kterých působí v Česku téměř 40 tisíc. Řada e-shopů totiž využívá takové systémy online plateb, u nichž není možné v reálném čase získat informace o transakci. EET pro ně bude platit od příštího března.

„EET bude zřejmě daleko větší zátěží, než jak si ministerstvo financí vůbec dokázalo představit,“ uvedl výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška.