EET startuje zítra. Potíže systému by nahrály ČSSD a lidovcům

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: reuters

Od listopadu startuje zkušební provoz elektronické evidence tržeb. Do systému se dosud zaregistrovala jen třetina restauratérů a hoteliérů.

Na start jedné z největších změn pro podnikatele za poslední čtvrtstoletí s napětím čekají nejen ti, kterých se bezprostředně dotkne, ale i vládní a opoziční strany. Problémy s elektronickou evidencí tržeb, za niž nese odpovědnost ministr financí Andrej Babiš (ANO), by před volbami do Poslanecké sněmovny nahrály jeho politickým soupeřům a staly se jedním z hlavních témat kampaně. Zkušební provoz začíná zítra. Od prosince začne zákon v první fázi platit pro restauratéry a hoteliéry, budou jim hrozit až půlmilionové sankce.

On-line sledování všech hotovostních tržeb podle chorvatského modelu je výsledkem koaličního kompromisu. I proto je postoj ČSSD zatím neutrální. „Budeme se snažit, aby byla EET dobře implementována,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Kdyby se to však nepodařilo, socialisté by svého úhlavního rivala nešetřili.

Systém je namířený proti malým a středním podnikatelům, velkých včetně Babiše jako majitele Agrofertu se nedotkne. ČSSD přitom chtěla, aby se stát zaměřil na velké firmy, což kvůli odporu šéfa ANO neprosadila. „Jsme nadále přesvědčení, že tak jako řada zemí bychom mohli mít dvě sazby u daně z příjmu právnických osob, u menších a středních firem ponechat současnou sazbu a u velkých sazbu zvýšit. Ale je to spíš program do sněmovních voleb,“ naznačil další postup Sobotka.

Kritičtější je KDU-ČSL, která žádala výjimky. Mimo jiné pro farmářské trhy nebo ty, kteří si přivydělávají k zaměstnání, mateřské dovolené či důchodu. Nakolik se EET osvědčí, čeká předseda lidovců Pavel Bělobrádek. „Měli jsme k tomu řadu výhrad. Ministr financí jim ale nevyhověl a převzal za elektronickou evidenci veškerou odpovědnost. Zavázal se, že z případných problémů vyvodí osobní důsledky,“ konstatoval.

Do systému se měsíc před ostrým rozjezdem zaregistrovala jen necelá třetina z 50 tisíc majitelů restaurací a hotelů. První fáze se nakonec netýká trhovců, prodavačů občerstvení ve stáncích a například kadeřnictví a dalších provozoven s doplňkovým prodejem. Tím ústupky podle náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové skončily. „Je to revoluční zákon, který je tady proto, aby narovnal podnikatelské prostředí, a ne aby byl plný výjimek,“ prohlásila.

EET bude problém pro e-shopy

Na zádrhele narazila elektronická evidence tržeb u internetových obchodů,
kterých působí v Česku téměř 40 tisíc. Řada e-shopů totiž využívá takové
systémy on-line plateb, u nichž není možné v reálném čase získat informace
o transakci. EET pro ně bude platit od příštího března. „Bude to pro ně zřejmě
daleko větší zátěží, než jak si ministerstvo financí vůbec dokázalo představit,“
uvedl výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci Jan Vetyška. Zástupci
asociace už s úředníky jednali. Ti připouštějí, že problémy mohou nastat.
„Budeme se snažit najít řešení, které bude splňovat požadavky vyplývající
ze zákona a zároveň bude technicky proveditelné,“ sdělil mluvčí ministerstva
Michal Žurovec.