Egypt opouštějí poslední čeští turisté, krize může pomoci tuzemským hotelům

Egyptské letiště Hurghada

Egyptské letiště Hurghada Zdroj: Karelj - Wikimedia Commons

Poslední čeští turisté se z egyptských letovisek vrátí v noci na pondělí. Tuzemské cestovní kanceláře před týdnem dočasně zastavily zájezdy do Egypta kvůli zhoršení bezpečnostní situace v zemi.

„Dnes před půlnocí místního času odlétá poslední letadlo, zítra by měli být poslední klienti doma,“ uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Ztráty kvůli zrušeným zájezdům do Egypta podle odhadů cestovních kanceláří dosáhnou desítek milionů korun. Jen největší česká cestovní kancelář Exim tours odhaduje ztrátu za tento víkend skoro 20 milionů korun. Podle odborníků se také řada menších cestovních kanceláří specializovaných na Egypt může dostat do existenčních problémů

Velké české cestovní kanceláře zrušily nejbližší zájezdy do Egypta v pátek 16. srpna, reagovaly tak na doporučení ministerstva zahraničí. To české občany vyzvalo, aby nejezdili do Egypta, a to ani do středisek u Rudého moře. Podle Papeže nelítá do velkých egyptských letovisek žádná přímá linka, malé tuzemské cestovní kanceláře proto využívají charterových letů velkých hráčů na trhu. „Velcí hráči nelétají, malí nemohou létat také,“ podotkl.

Egypt loni navštívilo celkem 238 tisíc Čechů. Země patří mezi šest neoblíbenějších dovolenkových destinací českých turistů.

Rušení zájezdů do Egypta ze strany evropských cestovních kanceláří se může pozitivně promítnou v českém cestovním ruchu. Zejména starší turisté ze západní Evropy, kteří plánovali na podzim pobyt u Rudého moře, teď hledají náhradní cíle, mezi kterými figuruje i Česko, myslí si analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek ze společnosti Mag Consulting.

Ze západoevropských států na podzim a v zimě každoročně vyjíždí do Egypta více jak 1,5 milionů turistů, především seniorů. „Naprostá většina těchto seniorů bude hledat podzimní a zimní dovolenou nejen v dalších přímořských destinací, ale i v ČR. Tímto se pro Česko naskýtá jedinečná příležitost k oslovení a přilákání těchto dovolenkářů na naše území,“ uvedl.

„Situace v Egyptě se krátkodobě může příznivě odrazit na domácím cestovním ruchu. Turisté mohou vzhledem k časové tísni obrátit svou pozornost na tradiční turistické cíle v Česku,“ předpokládá i mluvčí agentury CzechTourism Pavel Klicpera. Naopak podle Zuzany Lipské z incomingové agentury Travel Europe CZ západoevropští turisté spíše zvolí místo Egypta jinou destinaci u Středozemního moře.