Egyptu hrozí další násilí i mimo Sinaj

Egypt (ilustrační foto)

Egypt (ilustrační foto) Zdroj: E15

Armáda tvrdí, že má po nedělních potyčkách situaci v Egyptě plně pod kontrolou, zprávy ze země ale hovoří o opaku. Nedaleko Suezského průplavu neznámí ozbrojenci včera zabili šest vojáků, útoky byly hlášeny i jinde. Další incidenty se čekají v příštích dnech.

Nedělní nepokoje vypukly v souvislosti s výročím jomkipurské války v roce 1973. Příznivci svrženého prezidenta Muhammada Mursího ho využili k protivládní demonstraci. Neodradila je varování ani tanky. Při střetech s bezpečností a příznivci vlády zemřely desítky lidí, stovky utrpěly zranění. Bilance úmrtí je nejhorší od masakru při vyklízení opozičních táborů v půli srpna.

Mursího stoupenci vyzývají k dalším protestům. Zdá se, že je neumlčelo rozsáhlé zatýkání, zákaz Muslimského bratrstva ani zabavování majetku. Podle Amnesty International bylo od červencového převratu zadrženo na tři tisíce lidí, z nichž většina zůstává za mřížemi.

Armáda má navíc stále větší problémy s militanty na Sinajském poloostrově, který si vysloužil přezdívku „Nový Afghánistán“. Zvlášť varovné je, že útoky se čím dál častěji vyskytují i jinde.

„Naznačuje to, že sinajské skupiny ve větším množství pronikají do severního Egypta. Buď ze Sinaje expandují, nebo jejich kapacity používají jiné skupiny, jež mohou i nemusejí být napojeny na Muslimské bratrstvo,“ řekl agentuře Reuters David Hartwell z bezpečnostní poradenské společnosti IHS Jane’s.

Neklid odrazuje investory a ohrožuje zotavení turistiky. Ministerstvo cestovního ruchu před nedávnem uvedlo, že od okamžiku, kdy mnohé země v srpnu vydaly varování před cestou do Egypta, počet turistů klesl o čtyři pětiny. Vláda však doufá, že se do listopadu dostane na 70 procent úrovně před vypuknutím letních nepokojů.

Radek Palata: Egypt spěje k hibernaci