Ekonomický dopad teroru: pařížské hotely přišly o sedm miliard

Vojáci po útocích hlídkují v Paříži

Vojáci po útocích hlídkují v Paříži Zdroj: ctk/AP

Francouzské hotely přišly kvůli listopadovým teroristickým útokům v Paříži odhadem o 270 milionů eur (7,3 miliardy korun). To je částka, která vyjadřuje objem tržeb, o které jsou hotely chudší. Útoky také mají stále negativní dopady na obsazenost hotelů. Vyplývá to ze zprávy výzkumné společnosti MKG Group.

Ubytovací sektor se i v lednu potýká s problémy, je však naděje na oživení od poloviny února, pokud nedojde k žádnému jinému incidentu, tvrdí MKG. V letošním roce by také mohly poptávku po hotelovém ubytování dál podpořit lepší hospodářské podmínky, mistrovství Evropy ve fotbale, které se uskuteční ve Francii v polovině června, a veletrhy.

Při teroristických útocích loni 13. listopadu zemřelo v Paříži 130 lidí. Paříž je jedním z turisticky nejoblíbenějších měst světa a útoky otřásly celým turistickým odvětvím. Většina podnikatelů v odvětví ale doufá, že pokles počtu turistů nebude trvat dlouho, uvedla agentura Reuters.

„Odhadujeme, že výpadek příjmů francouzského hotelového průmyslu je 270 milionů eur, z toho 146 milionů eur jen v Paříži,“ řekl novinářům ředitel vývoje ve společnosti MKG Group Vanguelis Panayotis.

Cítíme ekonomické dopady, hlásí největší hotelová skupina v Evropě

Ředitel hotelové skupiny AccorHotels, která je největší v Evropě, v prosinci uvedl, že skupina stále pociťuje ekonomické dopady útoků a v druhé polovině prosince zaznamenala méně rezervací na poslední chvíli ve srovnání s předchozím rokem. Očekává, že dopady budou znát tři až čtyři měsíce.

Francie, která se zatím neúspěšně snaží svou ekonomiku podpořit, je nejvíce navštěvovanou zemí světa. Paříž loni navštívilo asi 32,2 milionu turistů.

Celkově obsazenost hotelů ve Francii loni klesla o 0,3 procentního bodu na 65,4 procenta. Příjem na pokoj ale o 0,1 procenta vzrostl. V samotné Paříži podle údajů MKG obsazenost klesla o 3,4 procentního bodu, příjem na pokoj pak o 3,7 procenta.