Elektronika kvůli kurzu dolaru zdražovat zatím nebude

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Obchodníci již kvůli posilujícímu dolaru zdražili na začátku roku některé druhy elektroniky. Další zvýšení cen bude záležet na vývoji kurzu americké měny. Ta dnes prolomila hranici 26 korun za dolar. Někteří výrobci elektroniky zdražení ale nechystají.

„Elektronika v závislosti na slabé koruně zdražila během února, platí to například pro televize nebo IT segment. V IT segmentu šly ceny nahoru o pět až deset procent. V současné době další zdražování nečekáme, pokud se kurz bude plus mínus držet na současných hodnotách,“ uvedla mluvčí e-shopu Mall.cz Michala Gregorová. V případě televizí bylo zdražení větší, o osm až 12 procent. Podle Gregorové se dá očekávat, že ceny TV dále porostou, dochází totiž k obměně modelových řad.

Tento týden přecenil své produkty na českém trhu americký Apple. Například iPhone 6 a 6 plus zdražil o 2800 až 3200 korun. Cena iPhonu 6 s pamětí 16 GB se v lokálním internetovém obchodě Apple zvýšila z 18390 korunna 21190 korun. Telefon iPhone 6 plus nově vyjde na nejméně 24.390 korun a nejvyšší varianta se 128 GB paměti překročila cenovku 30 tisíc korun.

HTC prý nezdraží

Jiný výrobce mobilů, společnost HTC, podle svého vyjádření zdražování nechystá. „Pokud jde o HTC, tak na pohyb koruny vůči ostatním měnám nereagujeme. Cena produktu pro český trh je nastavena na základě dlouhodobé cenové politiky, na kterou pohyb ostatních měn nemá bezprostřední vliv. Nepředpokládáme ani, že by se toto mělo v následujících měsících měnit,“ uvedlo české zastoupení.

Také Samsung zatím se zvyšováním cen vyčkává. „Stejně jako ostatní výrobci velmi pečlivě sledujeme kurzové pohyby jak domácí, tak i zahraničních měn. Naší snahou je eliminovat, případně maximálně omezit dopad vnějších vlivů na ceny našich produktů. O případných změnách budeme naše partnery i veřejnost informovat s dostatečným předstihem,“ uvedl ředitel divize mobilních zařízení Roman Šebek.

Podle mluvčí Datartu Jany Choroušové nejvíc dosud zdražily notebooky, kde došlo k navýšení ceny až o pětinu. „Zdražování probíhá od podzimu kontinuálně v závislosti na úrovni skladových zásob dodavatelů i našich - s novými objednávkami naskladňujeme, bohužel, již za vyšší ceny,“ dodala mluvčí.

„Přestože jsme původní ceny drželi co nejdéle, v některých produktových kategoriích jsme již byli nuceni začít s postupným přeceňováním. Nejcitelněji se zdražení dotklo zejména počítačových komponentů a příslušenství,“ uvedla mluvčí Alza.cz Šárka Jakoubková.

Dolar vůči koruně nepřetržitě posiluje od začátku loňského roku. Zatímco před rokem dosahoval kurz české měny k dolaru 19,70 koruny, dnes překročil hranici 26 korun za dolar. Ještě v červenci 2008 se americká měna prodávala za 15,30 koruny, v říjnu roku 2000 však stál dolar 41,90 koruny.

Po předloňské intervenci ČNB a následném oslabení koruny obchodníci také zdražili zejména spotřební elektroniku. Zvýšení cen ale bylo krátkodobé. Údaje ČSÚ na podzim ukázaly, že ceny většiny elektroniky rok po intervenci dokonce meziročně klesly. Elektronika totiž prochází neustále cenovou erozí, kdy na trh průběžně přicházejí lepší a levnější modely a ceny těch starších klesají.