EuroAgentur vrátila Sen do zisku

hotel Sen, zámek Senohrady

hotel Sen, zámek Senohrady Zdroj: http://www.hotelsen.cz/

Novodobý zámek v Senohrabech nedaleko Prahy začal loni vydělávat. Léta ztrátový hotel Sen před více než rokem převzala do správy největší česká hotelová síť EuroAgentur a podle jejího ředitele Josefa Báry nepřehlédnutelná stavba za loňský rok skončí v plusu.

„Zisk bude činit řádově statisíce korun,“ řekl Bára. Zámecký hotel, který nechal před osmnácti lety postavit u benešovské silnice americký podnikatel Steve Watson, přitom dosud výrazně prodělával, ztrátu museli hradit vlastníci ze společnosti Watimex. Poslední známá čísla jsou za rok 2012, kdy ztráta činila 18 milionů korun. Firma Watimex, která budovu vlastní, se proto dohodla na spolupráci s EuroAgentur. Forma spolupráce se několik měsíců ladila, nakonec si řetězec hotel pronajal. Prvním krokem bylo přeřazení pětihvězdičkového hotelu do čtyřhvězdičkové kategorie.

„Výrazně se nám podařilo snížit náklady a díky našemu zázemí jsme přilákali více hostů,“ doplnil Bára. Sází přitom především na firemní klientelu. Vedle snahy o záchranu hotelu Sen se síť snažila expandovat i v jiných lokalitách. Loni se rozrostla o čtyři hotely, celkem jich tak provozuje 44. Smlouvu o řízení uzavřela firma například s vlastníky zrekonstruovaného hotelu Kraskov u Sečské nádrže, převzala zámecký hotel na Sychrově a otevřela další hotel v Praze. Do nového hotelu se EuroAgentur přestěhovala v Jihlavě.

Vrásky naopak manažerům řetězce přidělávají Rusové, kteří loni výrazně přibrzdili. „Projevilo se to zejména v Karlových Varech,“ uvedl Bára. V lázeňské metropoli má společnost sedm hotelů. I kvůli úbytku Rusů očekává za celý loňský rok zhruba o pětinu nižší zisk než předloni, kdy vydělala 27 milionů korun. Tržby ale díky expanzi vzrostly, předloni činily necelou půlmiliardu.

Profil: Živnost přerostla v největší hotelovou síť