Exim tours urychluje stahování českých turistů z Egypta

Pláž

Pláž Zdroj: Profimedia

Cestovní kancelář Exim tours urychluje stahování českých turistů z Egypta. Obává se zhoršení bezpečnostní situace ke konci týdne zejména v Hurgadě. Poslední turisté CK by měli přiletět ve čtvrtek. Dnes by se z Hurghady měla vrátit i většina klientů CK Fischer, o případném zkrácení pobytu zbývajících tří desítek společnost rozhodne s ohledem na vývoj situace v zemi. Čedok ani CK Alexandria již v Hurgadě žádné klienty nemají.

„V návaznosti na poslední vývoj situace v Egyptě jsme urychlili stahování klientů ze všech letovisek, tak abychom v pátek 23. srpna, kdy se po motlitbách očekávají velké nepokoje, neměli v Egyptě jediného klienta,“ řekl marketingový ředitel CK Stanislav Zíma. Klienti pobývající v letovisku Hurgada se vrátí ve středu, poslední turisté z Marsá Alam ve čtvrtek.

CK Fischer dnes podle plánu dopraví zpět z Hurghady přes 300 klientů, v letovisku jich zůstanou tři desítky. „O jejich případném návratu dříve, než bylo plánováno, rozhodneme podle aktuální situace a konsolidaci zpátečních letů s jinými cestovními kancelářemi. Za zkrácení dovolené klientům případně vrátíme odpovídající část z ceny zájezdu,“ sdělil mluvčí CK Jan Osúch. Z letoviska Marsá Alam by se poslední klienti kanceláře měli vrátit příští týden v pondělí.

CK Fischer až do konce prázdnin nevyšle do Egypta žádné další letadlo, klientům se zaplaceným zájezdem nabízí změnu destinace nebo vrácení peněz. „V této chvíli plánujeme vypravit první let do Egypta 5. září. Vše bude samozřejmě záviset na aktuální bezpečnostní situaci,“ uvedl Osúch.

Čedok většinu klientů z Egypta stáhl již dnes, mimo jiné všechny klienty ze střediska Hurgada. „V Egyptě zůstává nadále asi 130 turistů ve středisku Marsá Alam, z nichž část se vrací ve čtvrtek a poslední klienti se vrátí v pondělí 26. srpna, pokud se bezpečnostní situace nezhorší,“ uvedl ředitel outgoingu Čedoku Svatopluk Rada.

Cestovní kancelář Alexandria již nemá v Hurgadě žádné klienty, poslední se vrátili dnes. „Některým z nich jsme z bezpečnostních důvodů dovolenou zkrátili ze dvou týdnů na jeden. Klientům jsme to vysvětili a všichni to pochopili a akceptovali,“ uvedl šéf marketingu CK Petr Šatný. Z menšího a klidnějšího letoviska Marsá Alam by se poslední klienti měli vrátit příští pondělí.

Cestovky: Milionové ztráty a ohrožení byznysu

Ztráty cestovních kanceláří kvůli zrušeným zájezdům do Egypta dosáhnou desítek milionů korun. Jen největší česká cestovní kancelář Exim tours odhaduje ztrátu za tento víkend skoro 20 milionů korun. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže se ztráta může vyšplhat na 40 až 45 milionů korun.

Podle odborníků se také řada menších cestovních kanceláří specializovaných na Egypt může dostat do existenčních problémů. V sobotu večer vyhlásila platební neschopnost slovenská cestovní kancelář Medina Tours, která byla na Egypt orientována.

Velké české cestovní kanceláře zrušily nejbližší zájezdy do Egypta v pátek, reagovaly tak na doporučení ministerstva zahraničí. To české občany vyzvalo, aby nejezdili do Egypta, a to ani do středisek u Rudého moře.