Exmanažery zkrachovalé ECM láká seniorský byznys

Bývalý majitel ECM Milan Janků

Bývalý majitel ECM Milan Janků Zdroj: Euro Jan Rasch

Ještě před pár lety by spojení majitele zkrachovalé developerské firmy ECM Milana Janků, exšéfa ČSA Antonína Jakubše a seniorů postižených demencí znělo – snad až na možné vyústění běhu života – nepravděpodobně. Dnes je to jinak.

Janků a Jakubše totiž po tvrdém přistání s ECM, jejíž konkurz ještě stále neskončil, rozjíždějí nový byznys s výstavbou bydlení pro staré lidi. Od minulého roku pilují obchodní plán, hledají lokality a shánějí peníze, vyplývá z dokumentů, které má deník E15 k dispozici.

Janků na otázky ke svým plánům dosud nereagoval. Prozradil je však starostovi a zastupitelům Přílep na Zlínsku. Radnici navrhuje odkup zámku a přilehlých nemovitostí. Areál chce proměnit na sociální zařízení pro seniory. Projekt počítá s vybudováním 51 pokojů s více než stovkou lůžek. Současně Janků představuje firmu Seniorské domy Alpha Beta, která má pod značkou Senior Domus budovat síť zařízení pro staré lidi, mimo jiné pro osoby postižené demencí.

„Chceme nabídnout nejenom vysoce kvalitní služby pro seniory, ale také specializované a medicínsky odborné služby i pro osoby ve věku seniorů, osoby, které jsou postižené Alzheimerovou chorobou,“ vylíčil Janků radním projekt.

Další lokality k výstavbě sociálních zařízení našla společnost ve Středočeském a v Královéhradeckém kraji. „Oba objekty budou po rekonstrukci, tedy oba domovy budou zcela nové, čisté, splňující nejnáročnější požadavky na moderní zdravotnickou péči,“ napsala firma na webu Seniordomus.cz.

Janků drží ve společnosti, která seniorskou výstavbu chystá, 49 procent. Zbývající podíl připadá na Ladislava Chvojku, Miroslava Kricnera a Romana Bartoše. Jakubše je členem představenstva.

ECM je stále v konkurzu
Milan Janků založil ECM v roce 1991. S firmou měl rozsáhlé plány, z nichž většinu neuskutečnil. Dostavěl ale třeba výškovou budovu City Tower na Pankráci. Další tamní projekty však zůstaly jen snem, jenž se předloni rozplynul v konkurzu, který však ještě neskončil. Čeká se třeba na zpeněžení lukrativních aktiv v Číně. Jiné projekty ECM skončily již dříve u PPF.