Farmářské trhy budou mít svou asociaci

farmářské trhy

farmářské trhy Zdroj: Sedmicka/Marek Podhora

Část pořadatelů čím dál tím oblíbenějších farmářských trhů založí po téměř roce příprav vlastní profesní sdružení. Jedním z důvodů vzniku Asociace farmářských trhů jsou takzvaní „překupníci“, kteří se na trhy snaží dostat a prodávat ve stáncích výrobky, které nevypěstovali, ale koupili je například v některém z obchodních řetězců, třeba i ve slevové akci.

„V současné době se dokončují potřebné dokumenty pro založení asociace. Rádi bychom měli vše pod střechou už v dubnu,“ řekla deníku E15 Lenka Sehnalová ze sdružení Archetyp, které organizuje farmářské trhy na třech místech v Praze.
Asociace chce navázat na loňský krok ministerstva zemědělství, které vydalo – ovšem dobrovolný – Kodex farmářských trhů. V něm se mimo jiné píše, že základním kritériem trhů musí být pro spotřebitele jistota o původu, kvalitě a hygienické nezávadnosti nabízených produktů.

Rozhovor o biopotravinách s manažerkou a koordinátorkou Pro-Bio Svazu ekologických zemědělců čtěte zde:

„Cílem je vytvořit profesní asociaci, která bude dodržovat poměrně přísná pravidla pro jednotlivé organizátory, respektive pro jednotlivá tržiště, s cílem dosáhnout nejvyšší úrovně prodávaného zboží i služeb klientům farmářských trhů,“ podotkla Sehnalová. Při založení by asociace mohla mít zhruba šest až osm členů organizujících asi desítku tržišť. Organizátoři však předpokládají, že se budou další pořadatelé postupně přidávat.

S překupníky se například setkala městská část Praha – Čakovice, která ve svém obvodu pořádá farmářské trhy vlastními silami. „Několikrát se nám stalo, že u nás chtěl prodávat „své“ zboží překupník. Odhalili ho nejen sami farmáři, kteří se mezi sebou znají z různých trhů po Praze, ale prozradilo ho i jeho zboží, protože třeba papriky a meruňky v listopadu ve skleníku určitě nerostou. Sám to poté uznal a odjel,“ řekla deníku E15 Jindra Soroková z čakovického úřadu.

Předseda občanského sdružení Studio Eko-Logika, které pořádá Mělnické farmářské trhy, Ondřej Muška ale upozorňuje, že je velice těžké rozpoznat zboží farmářské od supermarketového. „Měli jsme jednu dobu podezření, že prodejce, který bezesporu pěstuje vlastní hlívu ústřičnou a zeleninu, některé výpěstky, hlavně jahody a ředkvičky, doplňoval množstevně z nákupů ve velkoskladech. Podezření se nám nepovedlo prokázat,“ řekl deníku E15 Muška. Pořadatelé však prodejce vystavovali otázkám o původu zboží tak dlouho, až nakonec na trhy přestal jezdit.

Kontroly sází na loga i osobní zkušenost

Sdružení Archetyp chystá od jara pro prodejce vlastní způsob certifikace, kterou získá jen prodejce s prověřeným zbožím. Svaz ekologických zemědělců Pro-Bio již zavedl pro členy logo „Bioprodukt z farmy – garantováno Svazem Pro-Bio“, které farmář může získat pouze na produkty, které vyrábí; nemůže se tak podle svazu stát, že by někdo prodával zeleninu, když je řezník. Nechybí osobní kontroly na trzích, návštěvy farem i kontakty mezi farmáři, kteří se navzájem často znají.