Fotbalovou Duklu ovládl miliardář a majitel Carbounionu Paukner

Petr Paukner, majitel Carbounionu a spolumajitel Dukly Praha

Petr Paukner, majitel Carbounionu a spolumajitel Dukly Praha Zdroj: ctk

Majitel společnosti Carbounion, miliardář Petr Paukner, byl dnes představen jako majoritní vlastník prvoligového fotbalového klubu Dukla Praha, v němž získal 60 procent akcií. Carbounion, obchodující s uhlím, elektřinou a plynem, se stala generálním partnerem Dukly už loni. Nyní sedmapadesátiletý Paukner získal pražský klub pod většinovou kontrolu.

„Vedly mne k tomu dva důvody. Tu dobu, co moje firma byla sponzorem Dukly Praha, jsem viděl, ze se tu dělá poctivý fotbal za docela málo peněz, co se do něj dávají. To jsem ocenil,“ řekl Paukner.

Kdo byl dosavadním majitelem klubu hospodařícího s ročním rozpočtem kolem 40 milionů korun odmítlo vedení komentovat. Podle spekulací by mohlo jít i o současného předsedu dozorčí rady Dukly a bývalého místopředsedu Fotbalové asociace ČR za Čechy Jindřicha Rajchla.

Paukner chce klub se slavnou minulostí propojit s německým fotbalovým prostředím. „Jednáme o tom, že bychom ve spolupráci s mými německými známými napojili Duklu vhodným způsobem na německý fotbal. Například by mohla fungovat jako mládežnické středisko nějakého slavného německého klubu,“ přiblížil Paukner.

Do sestavy mluvit nebude

Podnikatel by rád v Dukle zůstal delší dobu. „Kdo mne zná, tak ví, že jsem většinou konzervativní člověk. Když něco dělám, tak je to dlouhodobé. Já beru i tohle jako dlouhodobou záležitost,“ řekl Paukner. „Do sportovních věcí mluvit nebudu, není to můj styl. Nebudu nikomu posílat esemesky, že by měl někoho odvolávat,“ dodal.

„Do Dukly vstupuje úspěšný člověk, který nikdy nejedná náhodně, tři roky už v klubu nějak je a sleduje jeho činnost. Vstupuje člověk, který své tvrdě vydělané peníze vloží do klubu, který věří ve smysluplnost tohoto projektu,“ okomentoval nového majitele pražského celku předseda představenstva Dukly Michal Prokeš.

Tržby Carbounionu přesáhly 11 miliard

Skupina Carbounion podle informací ze svých webových stránek dosáhla v roce 2012 obratu přes 11 miliard korun, přičemž její zisk před zdaněním činil více než 450 milionů.

Paukner také vlastní speditérskou firmu Carbosped, která přepravuje energetické komodity. Zároveň spolu s podnikatelem Martinem Ulčákem a exmanažerem Sazky Janem Prádlerem otevírá elektromontážní firmu Nionex.

Miliardářské klání