Generali podává trestní oznámení na majitelku Majestic Travel

Chorvatsko

Chorvatsko Zdroj: Profimedia.cz

Pojišťovna Generali dnes podá trestní oznámení na majitelku cestovní kanceláře Majestic Travel. Oznámil to člen představenstva a generální ředitel pojišťovny Generali Štefan Tillinger.

Podle pojišťovny Generali se podnikatelka Zuzana Pálová dopustila protiprávního jednání, protože prodávala zájezdy, aniž by její CK měla platné povinné pojištění proti úpadku. „Pojistná smlouva nikdy nenabyla účinnosti. Z tohoto důvodu jsme také nevystavili pojistku, která potvrzuje uzavření pojistné smlouvy. MMR ani příslušný živnostenský úřad nás neinformovaly o udělení koncese. Stejně jako samotná majitelka cestovní kanceláře,“ vysvětlil šéf Generali.

Generali se současně ohradila proti výroku MMR, že jej o neplatném pojištění CK Majestic Travel informovala až tento týden, jak bylo prezentováno v médiích. Zdůraznila, že jí zákon takovou povinnost neukládá.

„Pojišťovna má ze zákona povinnost informovat MMR pouze o zániku pojištění, zhoršujícím se finančním hospodaření, vzniku pojistné události a výši pojistného plnění. Pouze z vlastní iniciativy pojišťovna Generali informuje MMR i o smlouvách, které nenabyly účinnosti,“ uvedla Generali.

„Sami jsme si interně stanovili šestiměsíční lhůtu, ve které MMR podáváme zprávu i o smlouvách, které nenabyly účinnosti, protože časové období pro udělení koncese je různorodé. Na základě víkendové reportáže TV Nova jsme to ministerstvu sdělili ihned, jakmile to bylo možné,“ upřesnil Tillinger.

Šéf Generali zároveň vrátil míč v dané kauze na stranu státu: „Kontrolovat, zda některý subjekt podniká v rozporu se zákonem, přísluší v tomto případě MMR. V jeho kompetenci je stejně tak i vydávání a odebírání koncesí k podnikání v cestovním ruchu, ale především je odpovědností tohoto ministerstva úroveň zákona o podnikání v cestovním ruchu. A ten je, jak dokládají krachy CK v posledních týdnech, skutečně tristní.“

Mluvčí MMR Jana Jabůrková v pondělí E15.cz řekla, že finišují přípravy novely zákona o některých podmínkách podnikání v oblasti cestovního ruchu, který by měl situaci napravit. Snahou MMR prý je, aby tato novela začala platit na začátku roku 2013.