Hokejový šampionát je věcí prestiže, ne peněz

Zboží pro fanoušky. Do prvního vhazování na hokejovém šampionátu zbývá ještě osmdesát čtyři dní, ale řada fanoušků si potřebné doplňky nakupuje již nyní.

Zboží pro fanoušky. Do prvního vhazování na hokejovém šampionátu zbývá ještě osmdesát čtyři dní, ale řada fanoušků si potřebné doplňky nakupuje již nyní. Zdroj: CTK

Mistrovství světa v ledním hokeji je pro hráče záležitostí prestiže a národní reprezentace, nikoli výdělku. Lední hokej patří mezi několik málo odvětví, která na své vrcholné akci nerozdělují finanční odměny zúčastněným týmům.

Většina sportovních odvětví přitom finanční prémie na mistrovství světa uděluje. Britská BBC udělala na podzim roku 2014 průzkum, z něhož vyplynulo, že z 35 sportovních odvětví neuděluje na vrcholné akci finanční odměny deset. Kromě ledního hokeje je to ještě například badminton, curling, lakros či moderní pětiboj.

Hráči na šampionátu tak mohou získat jen odměny od národních federací. Výjimkou je mužstvo, které na turnaji neprohraje jediné utkání. V takovém případě je pro neporažený celek připravena od Mezinárodní hokejové federace IIHF prémie ve výši jednoho milionu dolarů. Loni byla tato odměna vyplacena poprvé v historii, když ji získali Kanaďané.

České hokejisty letos vyřadil ve čtvrtfinále tým Spojených států. Tím členové českého týmu přišli o medailové umístění i o dost peněz od domácí asociace. Za první místo by každý z hráčů dostal půl milionu korun, druhé místo bylo ceněno na 400 tisíc a bronz na 300 tisíc. Účast ve čtvrtfinále hráčům přinese odměny jen v řádu desítek tisíc korun.

Zájem neustále roste

Absence finančních prémií však nereflektuje ekonomickou situaci IIHF a šampionátu. Jak dokazují čísla z posledních let, zájem se neustále zvyšuje, a to jak ze strany televizních diváků, tak ze strany fanoušků, kteří dorazí přímo na stadiony.

Loni poprvé v historii přesáhla celková sledovanost mistrovství světa miliardu diváků a letos by mohla být podobná. Podle společnosti Infront Sports & Media, která je majitelem marketingových a vysílacích práv šampionátu, se turnaj postupně rozšiřuje i do dalších zemí, letos se poprvé vysílal i v Singapuru a na Filipínách.

Rozpočet 210 milionů rublů
Mistrovství světa v ledním hokeji v Rusku vyšlo pořadatele na 210 milionů rublů (76 milionů korun). Proti původnímu předpokladu se rozpočet snížil asi o 30 procent. Oznámil to ruský ministr sportu Vitalij Mutko, který se rovněž ohradil proti kritice vysokých cen vstupného. Prodej vstupenek je totiž pro pořadatele hlavním zdrojem příjmů. Nejlevnější lístky na základní skupiny v předprodeji stály 1850 rublů (660 korun), nejlevnější na finále 3500 rublů (1260 korun).