Holešovickou tržnici čeká rekonstrukce za miliardu

Holešovická tržnice

Holešovická tržnice Zdroj: Profimedia

Holešovická tržnice
Holešovická tržnice
3
Fotogalerie

Vedení Prahy v nejbližších týdnech zadá ověřovací studii, která by měla určit budoucí podobu Pražské tržnice v Holešovicích. Do konce roku by mělo být jasné, co se v jakých halách bude nacházet a jak bude rekonstrukce probíhat.

Náměstek pro finance Pavel Vyhnánek (Praha sobě) odhaduje, že by se rekonstrukce budov, technických sítí a veřejných prostranství mohla vyšplhat až na miliardu korun. „Jedná se zatím pouze o hrubý odhad. Náklady se rozloží do více let, může to trvat i více než deset let,“ řekl Vyhnánek s tím, že město chce tržnici opravovat za provozu.

Inspirovat se chce Praha u ostatních evropských měst, mělo by jít o kombinaci gastronomie, maloobchodu a kultury. „Podpoříme setrvání stávajících kulturních institucí, jako jsou Jatka 78 nebo TrafoGallery,“ řekla radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě).

Aktuálně se vedení města snaží zbavit asijských stánků. Vyhnánek nabídl stánkařům přestěhování do jedné z volných hal, ze 115 stánkařů však zatím projevilo zájem jen 17. Pokud se ostatní dobrovolně nepřestěhují, chystá město žaloby. „Budeme vymáhat náklady na odstranění stánku, soudní výlohy, náhrady za škody,“ řekl Vyhnánek. Více než polovina stánkařů navíc nemá žádnou nájemní smlouvu.

Kromě toho pokračuje spor s bývalým správcem areálu Delta Center, který městu podle soudu dluží čtvrt miliardy korun na nájemném a měl by tržnici vyklidit. Firma se proti rozsudku odvolala. Zmizet má i nevěstinec Showpark, který má smlouvu právě s Delta Center.