Hospody obcházejí EET. Vydávají předúčty, nejsou plátci DPH

EET

EET Zdroj: čtk

EET předúčtenky
Nižší sazba DPH než skutečná
Nižší sazba DPH než skutečná
Jako negativní věc vnímá vedoucí prodejny se sportovními potřebami Pavel (36) až 15 vteřinou prodlevu, než se jim vytiskne účtenka
Paní Libuše (72) zvládá EET kasu díky tomu, že umí ovládat počítač
9
Fotogalerie

Elektronická evidence tržeb (EET) funguje od prosince loňského roku, povinnost zasílat údaje o tržbách na servery Finanční správy a vydávat zákazníkům účtenky padla jako první na ubytovací a stravovací služby. Od března má povinnost evidovat maloobchod a velkoobchod, další vlna možná přijde od března 2018, záleží jak dopadnou říjnové volby. Některé restaurace si ale z EET problém nedělají.

Možná to znáte – někde účtenku nedostanete vůbec, jinde ano, někde se zeptají, zda ji chcete. Najdou se ale i tací, kteří si s EET hlavu nelámou a nebo tací, kteří se pohybují takříkajíc na hraně zákona. Ale to nechceme soudit, od toho tady je Finanční a Celní správa.

Vše o EET čtěte zde

Jedním z triků jak teoreticky EET obejít je vydávání tzv. předúčtů. Chcete platit, číšník přijde s předúčtem, vy zaplatíte a on si pro konečný účet „jen“ zaběhne k pokladně. Pokud se vzdálíte, nemusí tržbu zaevidovat, pokud si počkáte, účet se všemi zákonnými náležitostmi přinese...

EET předúčtenkyEET předúčtenky|Finexpert.cz

Jinde zase můžete účtenku se všemi náležitostmi dostat ihned, jen vám možná může vrtat hlavou, jak je možné, že v hospodě, kam chodí půl města, nejsou plátci DPH?

Vše o EET čtěte zde

Napadnout vás může třeba to, že majitelé si účelově založí několik s.r.o. na virtuálních adresách (tzv. office house) v Praze a jakmile se tržby blíží k jednomu milionu, což je hranice pro plátcovství DPH ze zákona, začnou evidovat pod jiným DIČ.

V takovém případě by se subjekt vyhnul placení daně z přidané hodnoty. Sazba přitom pro pohostinství od prosince 2016 klesla, na jídlo a nealko se nyní vztahuje snížená 15procentní sazba, pivo a další alkoholické nápoje spadají do základní 21procentí sazby.

Nižší sazba DPH než skutečnáNižší sazba DPH než skutečná|Finexpert.cz

Vše o EET a další zajímavé texty jdete na serveru Finexpert.cz