Hotelům stále chybí polovina klientů, Česku se loni vyhnuli hlavně zahraniční cestovatelé

Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře, častý cíl zahraničních turistů

Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře, častý cíl zahraničních turistů Zdroj: E15 Jiří Liebreich

 V České republice se loni ubytovalo 11,4 milionu turistů, meziročně o 5,2 procenta více. Loňský a předloňský rok ale výrazně ovlivnila pandemie koronaviru a s ní spojená omezení. Ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 tak byla loni návštěvnost v Česku pouze na 52 procentech, stále scházeli především zahraniční turisté, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

Turisté loni v ubytovacích zařízeních v Česku strávili celkem 32 milionů nocí. Proti roku 2020 to byl mírný nárůst, před dvěma roky byl ale počet přenocování téměř o polovinu vyšší. „V roce 2021 se ubytovalo 79 procenta rezidentů proti roku 2019. Zahraniční návštěvnost dosáhla loni pouhých 24 procent objemu před pandemií,“ uvedli statistici.

„Česká republika byla v podstatě vymazána z map pro cizince z jiných než evropských zemí,“ komentoval to hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Tuzemských turistů se loni v Česku ubytovalo 8,8 milionu, o 9,6 procenta více než o rok dříve. Opět ale ubylo zahraničních návštěvníků. Přijelo jich 2,6 milionu, meziročně o 7,6 procenta méně.

Nejnavštěvovanějším regionem byla Praha, kterou loni navštívilo 2,36 milionu nocujících hostů. Na druhém místě se umístil Jihomoravský kraj s 1,33 milionu hostů. Pomyslnou bronzovou medaili získal Jihočeský kraj s 1,12 milionu cestovatelů. Nejvíce ubytovaných cizinců přijelo z Německa, na druhém místě skončili slovenští cestovatelé a třetí byli Poláci.