Čedok jde do risku. Zájezdy s přímými lety z Prahy do exotiky nabídne celoročně

Čedok sází na celoroční nabídku exotických zájezdů s přímými lety z Prahy.

Čedok sází na celoroční nabídku exotických zájezdů s přímými lety z Prahy. Zdroj: Jiří Liebreich

I v létě tak nabídne Dominikánskou republiku a Zanzibar.
Od příští zimy mají přibýt další dvě destinace.
Podle některých odborníků se tato sázka Čedoku nemusí vyplatit.
Podívejte se na další snímky z Dominikánské republiky.
Podívejte se na další snímky z Dominikánské republiky.
15
Fotogalerie

S ojedinělým produktem se loni na českém trhu vytasila cestovní kancelář Čedok. Postupně začala prodávat zájezdy na Maledivy, do Dominikánské republiky a na Zanzibar s pravidelnými přímými dálkovými lety z Prahy obvykle s cenou od třiceti tisíc korun výše. Na rozdíl od jiných zájezdů konkurence tak mohli Češi odcestovat do vzdálených končin bez mezipřistání či přestupu. Z nabídky zájezdů původně oznámených „pouze“ pro zimní sezonu nově udělá celoroční produkt. Zájezdy minimálně do Dominikánské republiky a na Zanzibar tak nabídne i v létě. Nejstarší česká CK si od toho slibuje přilákání dalších klientů, zároveň se ale pouští do značného finančního risku, uvádějí někteří odborníci.

„Lidé v cestovním ruchu si klepali na čelo, jestli jsme se nezbláznili. Dosavadní lety do exotiky jsme ale zaplnili z devadesáti procent. První letní zájezdy do Dominikánské republiky a na Zanzibar se uskuteční koncem června, začneme je prodávat v řádu týdnů,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 generální ředitel Čedoku Stanislav Zeman. 

Novinka na trhu se loni nerodila bezbolestně, hned po prvním letu do Karibiku zkrachovala nasmlouvaná letecká společnost Blue Panorama. Tu záhy nahradil polský dopravce LOT, jenž do zmíněných destinací létá jednou týdně s Boeingem 787 Dreamliner pro téměř tři sta cestujících. Se stejnou frekvencí letů Čedok počítá i pro následující období. Kontrakt s dopravcem LOT vyprší letos v dubnu.

Koronavirus: Varianta omikron

Video placeholde
• Videohub

„Finalizujeme jednání s leteckými společnostmi. Chceme uzavřít dvouletou spolupráci s tou, která pro nás bude operovat dálkové lety nejmodernějším dreamlinerem,“ uvedl Zeman. Čedok a polská mateřská společnost Itaka jednají mimo jiné i s dopravcem LOT o prodloužení spolupráce. „V regionu postkomunistického bloku má nejlepší flotilu pro dálkové lety,“ dodal Zeman.

Otázkou je, zda Čedok dokáže zaplnit objednané letecké a hotelové kapacity ve vzdálené exotice i v letních měsících, kdy řada Čechů upřednostňuje bližší destinace jako Řecko či Egypt, do kterých doletí výrazně rychleji a levněji. Podle prorektorky Vysoké školy obchodní v Praze a odbornice na cestovní ruch Ivety Hamarneh Čedok v létě nedosáhne na 90procentní obsazenost letů, kterou měl podle Zemana v zimní sezoně.

„Takový produkt by byl hodně finančně riskantní i za normální situace, natož v době sílící ekonomické krize. Jde o dražší zájezdy, v ekonomice však začínají chybět peníze více než loni. Neumím si představit, že by se letadla zaplnila. Češi jsou hodně konzervativní, v létě volí spíše tradiční destinace,“ domnívá se Hamarneh s tím, že přibývá Čechů, kteří upřednostňují silnější německé CK.

Čedok láká klienty především na fakt, že jako jediný v Česku nabízí přímé lety do zmíněných destinací, tedy bez mezipřistání pro dotankování letadel či bez přestupu na jiném letišti. Během zimní sezony podle Čedoku už takto odletělo téměř osm tisíc klientů s tím, že se postupně plní i další lety na únor a březen.

Hlavní současné trendy na trhu jsou především kratší lety a možnost flexibilně přizpůsobit termíny zájezdů dle potřeb klientů, dodává Hamarneh. Tyto požadavky produkt Čedoku nesplňuje. „Podívejte se, jak dopadl Thomas Cook (největší světová CK, která zkrachovala v roce 2019, pozn. red.). Ignoroval tržní trendy a skončil,“ dodává Hamarneh.

Největší konkurenti Čedoku na českém trhu v tuto chvíli neuvažují o zavedení přímých letů z Prahy do vzdálených exotických destinací s pevnými termíny. „Důležitým faktorem je pro nás flexibilita v otázce délky zájezdu a data odletu i příletu přesně podle potřeb klienta,“ vysvětluje Jan Bezděk, mluvčí skupiny DER Touristik Eastern Europe, do které patří CK Fischer a Exim Tours.

Možnost flexibilně přizpůsobit termíny požadavkům klienta upřednostňuje také CK Blue Style. „Aktuálně nám tento způsob vyhovuje více než vlastní lety v jednom daném termínu,“ říká mluvčí společnosti Ilona Topolová.

Zatímco tak konkurence zavedení podobného produktu nezvažuje, Čedok chce v příští zimní sezoně stávající nabídku ještě rozšířit. K Dominikánské republice a Zanzibaru, kam bude létat už v létě, mají od zimy přibýt další dvě destinace. Ty Čedok zatím nekonkretizuje, nicméně už dříve uváděl záměr létat na Madagaskar či do Keni. Původně zmiňoval i Kubu, vzhledem ke špatnému stavu tamních hotelů, jež se podle Zemana dosud nevzpamatovaly z pandemické rány, ale od tohoto plánu upustil.

Snímky z naší reportáže v Dominikánské republice: