Hotely Hilton se úspěšně vrátily na burzu

Hotel Hilton v Praze

Hotel Hilton v Praze Zdroj: Euro - Martin Pinkas

Návrat na akciový trh se řetězci hotelů Hilton vydařil. Primární emise společnosti přinesla 3,2 miliardy dolarů. Jedná se tak o největší primární úpis v historii hotelnictví.

Americká společnost Hilton Worldwide, která je největším provozovatelem hotelů na světě, získala prodejem svých akcií přes 2,3 miliardy dolarů (46 miliard korun). Informovala o tom agentura Reuters, podle které se tak uskutečnila největší primární emise akcií v historii hotelového sektoru.

Firma stanovila emisní cenu akcií na 20 dolarů za kus, což ohodnocuje celý podnik na téměř 20 miliard dolarů. S akciemi se bude od dnešního dne obchodovat na newyorské burze.

Hilton Worldwide se tak po šesti letech vrací na akciový trh. Firmu v roce 2007 převzala za 26,7 miliardy dolarů investiční společnost Blackstone Group a stáhla její akcie z burzy.

Společnost Hilton v roce 1919 založil podnikatel Conrad Hilton. Mezi její značky patří síť hotelů Waldorf Astoria Hotels & Resorts, Conrad, Home2Suites nebo Hilton Garden Inn. Řetězec Hilton Worldwide má 4041 hotelů, rezortů a dalších realit s 665 667 pokoji v devíti desítkách zemí včetně Prahy.