IKEA otevře první prodejnu na Ukrajině. Podnikatelské prostředí v zemi se zlepšuje, tvrdí firma

IKEA

IKEA Zdroj: Reuters

Švédský prodejce nábytku IKEA otevře příští rok první pobočku na Ukrajině. Rozhodnutí padlo díky zlepšení podnikatelského prostředí v zemi, uvedl při návštěvě Kyjeva zástupce nábytkářského řetězce. Oznámení přivítal ukrajinský prezident Petro Porošenko a označil je za výraz důvěry v Ukrajinu.

Ukrajina dlouhodobě bojuje se špatnou pověstí mezi zahraničními investory. Odrazovala je především v zemi zakořeněná korupce. Nyní je ovšem láká hospodářský růst v zemi, vyšší zaměstnanost a vyšší příjmy domácností.

V březnu už vstoupila na ukrajinský trh nízkonákladová letecká společnost Ryanair. Změnila tak názor, protože ještě loni z dohody o podnikání na Ukrajině kvůli rozepřím s ukrajinskými letišti vycouvala.

Největší maloobchodní prodejce nábytku na světě vstupem na Ukrajinu pokračuje v celosvětové expanzi. Začátkem srpna otevřel první obchod v Indii a v květnu oznámil záměr vstoupit na jihoamerický trh. V plánu je otevírání kamenných obchodů v Chile, Kolumbii a Peru, ve všech třech zemích IKEA zavede také internetový prodej.

Provozní zisk skupiny IKEA v loňském fiskálním roce, což je do konce srpna 2017, klesl na tři miliardy eur (zhruba 76 miliard korun) z předloňských 4,5 miliardy eur. Důvodem byly právě vyšší náklady na expanzi a ztráty zisku některých bývalých divizí.

V České republice IKEA provozuje čtyři obchodní domy, dva v Praze a po jednom v Brně a Ostravě. Na 20. září firma oznámila otevření obchodu o ploše 800 metrů čtverečních na pražském Václavském náměstí.