IKEA se vrhne i na elektroniku, spolupracovat bude s Číňany

Ikea

Ikea

Švédská Ikea, největší světový výrobce nábytku, se chystá vstoupit na trh spotřební elektroniky. Produkty na míru pro svůj nábytek chce vyvinout ve spolupráci s čínskou firmou TCL Multimedia. Uvedla to agentura Reuters.

Ikea se ve světě proslavila konceptem nábytku za nízkou cenu, který si zákazník sám sestaví doma. Teď plánuje rozšířit sortiment i o vlastní elektroniku. Chystá novou řadu nábytku s integrovaným televizorem a zvukovým systémem. V červnu novinku nabídne nejprve v pěti evropských městech, na podzim už se má prodávat v sedmi evropských zemích, na ostatní trhy má přijít v létě roku 2013.

Televize, bezdrátové ozvučení a vestavěné přehrávače CD, DVD i Blu-ray jsou navržené speciálně pro Ikeu. „Je to pro nás významný krok. Budeme mít nabídku, která je na trhu jedinečná,“ řekl agentuře Reuters zástupce Ikey Magnus Bondesson.

„Spouštíme nový koncept, kdy si na jednom místě koupíte nábytek společně s elektronikou, jejíž design je nábytku přizpůsoben na míru, “ dodal Bondesson. Koncept má mimo jiné ambici vyřešit obvyklé problémy s přebytkem trčících kabelů a propojit systém dálkových ovládání elektroniky.

„Zákazníci nám vyslali signál, že stojí o možnost koupit si elektroniku jednoduchým způsobem integrovanou s nábytkem,“ vysvětlil Tolga Oncu, šéf prodejů Ikey ve Švédsku. „Čekáme proto, že to bude úspěch,“ dodal.

Spolupráce Ikey s čínskou TCL není prvním výletem švédské firmy mimo sektor nábytku. Ikea třeba spolupracovala na vývoji některých produktů s Whirpoolem nebo Electroluxem. Čínská TCL Multimedia prodává televize a další multimediální elektroniku pod značkami TCL, Rowa, nebo Thomson.

IKEA vykázala v loňském fiskálním roce rekordní zisk díky růstu prodeje a zvýšení podílu na téměř všech trzích. Čistý zisk za rok do konce srpna 2011 se zvýšil o 10,3 procenta na 2,97 miliardy eur. Tržby rostly téměř ve všech zemích, nejvíce pak v Rusku, Číně a Polsku.