IKEA zvýšila v Česku tržby na deset miliard. Polovina návštěvníků řetězce si ale nic nekoupila

IKEA

IKEA Zdroj: Reuters

Tržby nábytkářské společnosti IKEA v Česku stouply ve finančním roce 2017/2018 o 3,5 procenta na deset miliard korun. Zisk dosáhl 885 milionů korun. V předchozím účetním období, které ale trvalo jen sedm měsíců, dosáhl zisk 380 milionů korun. Firma to uvedla ve výroční zprávě.

Vývoj tržeb odráží vyšší návštěvnost obchodů či příznivou ekonomickou situaci. „Máme dobrou výchozí pozici pro to, abychom do budoucna ještě více posílili náš růst a přispěli k vytvoření dostupnější, užitečnější a k lidem i planetě ohleduplnější IKEA,“ uvedla firma ve zprávě.

Ve finančním roce 2017/2018 navštívilo obchodní domy 10,2 milionu lidí, z nichž 5,6 milionu nakoupilo zboží. Prodej nábytku stoupl o 3,4 procenta a v případě kuchyňského nábytku pak o 4,3 procenta. Průměrná útrata dosáhla 1680 korun.

Internetový prodej se podílel na celkovém obratu ze šesti procent. IKEA v září otevřela v centru Prahy svůj první menší obchod, tzv. pop-up studio, o ploše 800 metrů čtverečních. Švédský řetězec v Česku provozuje čtyři obchodní domy.

Firma je největším maloobchodním prodejcem nábytku na světě. V Česku patří mezi největší prodejce nábytku firmy ještě Kika, Jysk, Asko-Nábytek, Sconto a Möbelix CZ. Podle Asociace českých nábytkářů by měly tržby z prodeje nábytku za celý loňský rok klesnout zhruba o procento na 35,8 miliardy korun.