Indové si libují v dovolené ve střední a východní Evropě, včetně Prahy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Indové chtějí do zemí střední a východní Evropy čím dál víc. Rezervace zájezdů narostly letos podle zájezdových portálů o desítky procent.  

Cestování do Evropy není pro Indy novinkou, ve větší míře však začali objevovat střední a východní část kontinentu. Dokládají to čísla webu Thomas Cook, podle kterého se letos zvýšil počet rezervací zájezdů do Evropy meziročně o deset až patnáct procent, zatímco ve střední a východní Evropě byl nárůst až třicetiprocentní. 

“Balkánské státy jako Chorvatsko, Slovinsko, Srbsko a Černá Hora představují další destinace, o které mají Indové zájem. Rádi jezdí také do Maďarska, Polska a Rakouska,” uvedl Romil Pant z Thomas Cook, kterého citoval web The Economic Times

Portál Cox & Kings zaznamenal letos nárůst rezervací do tohoto regionu meziročně o patnáct procent a portál MakeMyTrip dokonce o šedesát procent. “Nejoblíbenější města jsou pro Indy Praha, Vídeň a Budapešť,” uvedl mluvčí MakeMyTrip. 

Počet indických turistů, kteří navštívili Česko, se podle údajů Českého statistického úřadu za posledních pět let více než ztrojnásobil. V loňském roce jich přijelo 86 tisíc. Podle Asociace cestovních kanceláří navštěvují především Prahu.

„Klasický indický turista jezdí s celou rodinou, tedy třeba v osmi lidech. Jezdí hlavně za poznáváním, městskou turistikou, odpočinkem a zábavou. Nejčastěji přijíždějí z Bombaje a z Dillí,“ uvedla mluvčí agentury CzechTourism Renata Kasalová, kterou citoval server iRozhlas.

Karan Anand z Cox & Kings připisuje trend indických cestovatelů tomu, že západní a jižní Evropu už znají. “Chtějí poznat také krásy východoevropských destinací, jejich kulturu, architekturu a kuchyni,” doplnil. Pant z portálu Thomas Cook za trendem vidí také vliv bollywoodských filmů.