Insolvenční právce Sazky znovu čelí snaze o odvolání ze strany věřitelů

insolvenční správce Sazky Josef Cupka

insolvenční správce Sazky Josef Cupka Zdroj: michael tomes

Insolvenční správce Sazky Josef Cupka nedávno přišel o zvláštní povolení ministerstva spravedlnosti řídit velká insolvenční řízení firem s obratem nad sto milionů korun nebo s více než stovkou zaměstnanců. Podle společnosti Deutsche Leasing by tedy neměl řídit konkurz Sazky, jejíž obrat před konkurzem přesahoval deset miliard korun. První žalubu německé strany městský soud v Praze zamítl, ale Deutsche Leasing se odvolal.

„Podnik dlužníka a veškerý majetek již byl zpeněžen a správce žádný podnik neprovozuje,“ oponuje samosoudkyně Zuzana Svobodová. Není podle ní důvod, aby Cupka zvláštní povolení měl. Majetek firmy – tedy zejména její loterie – byl totiž prodán ve výběrovém řízení za 3,81 miliardy korun a nyní jej vlastní skupina KKCG. „Soud neshledal žádné závažné pochybení správce ani jiné důvody, proč jej odvolat,“ dodala.

Cupka čelil již několika pokusům o odvolání, zejména v roce prohlášení konkurzu. V květnu 2011 jej chtěl odvolat spojenec letitého šéfa Sazky Aleše Hušáka Martin Ulčák a jeho E–Invest. Příčinou bylo údajné napojení na jednoho z hlavních věřitelů KKCG. Cupka totiž v minulosti působil jako konkurzní správce majetku Václava Fischera, kde byla KKCG významným věřitelem.

Kvůli údajně nadstandardním vztahům Cupky s KKCG chtěl insolvenčního správce odvolat také sám šéf Sazky Hušák. O totéž následně usilovala také Penta, neboť se ukázalo, že na majetek správce byla před pěti lety vyhlášena exekuce. Soud ji tehdy nařídil kvůli tomu, že Cupka jako správce Harvardského průmyslového holdingu údajně nevydal část majetku z konkurzní podstaty firmy. Žádný z pokusů o odvolání ale nevyšel.