Inspekce zakázala Kauflandu polské kakao

Kaufland

Kaufland Zdroj: Richard Rames

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala obchodnímu řetězci Kaufland prodávat kakao značky Grande z Polska. Inspektoři zjistili, že kakaový prášek obsahuje jen maximálně 80 procent kakaa.

Nejedná se o první případ. Potravinářská inspekce již v dubnu Kauflandu zakázala kvůli podobným problémům prodávat instantní kakaových nápoj Grande.

Kakao GrandeKakao Grande|archiv E15

„Nařídili jsme stažení výrobku z obchodní sítě. Jde o stejného výrobce, ale jiný výrobek, než jsme zjistili v dubnu,“ sdělil ČTK mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Chybějící kakao bylo podle SZPI nahrazeno přidáním dřevité hmoty z drcených kakaových slupek.

Vzorek falšovaného kakaa inspektoři získali v prodejně Kaufland v Mariánských Lázních, odkud bylo staženo 136 kusů. Celkový počet kusů stažených ze všech prodejen obchodník podle SZPI zatím zjišťuje.

„Konzistentní - asi dvacetiprocentní - hladina falšovaného obsahu a časové rozpětí mezi jednotlivými případy indikují, že se nejedná o technologickou nekázeň, ale o záměrně nastavený systém,“ dodal Kopřiva.

Čeští spotřebitelé jsou letos zavaleni sérií zpráv o nekvalitních polských potravinách, kterou v únoru odstartovala takzvaná solná aféra. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Problémy se pak objevily také u polské rýže a prášku ze sušených vajec.