Intervence ČNB nastartovala Vánoce. Prodeje elektroniky strmě rostou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Předčasně nastartovaná předvánoční prodejní sezona. I tak lze popsat stávající situace, kterou zažívají prodejci elektronického zboží. Devizová intervence ČNB do kurzu koruny totiž vnesla do zákazníků nákupní šílenství.

Největší e-shopy a prodejci elektroniky v Česku hlásí dvoj až trojnásobné meziroční zvýšení obratů. Mezi produkty, které zaznamenaly v minulém týdnu největší nárůst prodejů, patří tablety, ultrabooky, chytré telefony a malé domácí spotřebiče, tedy zboží nejcitlivější na pohyb kurzu koruny vůči euru.

„Dvojnásobný obrat oproti stejnému týdnu loňského roku nebyl způsoben jen intervencí ČNB, naše rekordní prodeje nastartovaly i ‚Dny dopravy zdarma‘“, komentuje situaci Oldřich Kurz z Alza.cz.

„Nárůst prodejů v kamenných pobočkách byl po intervenci ČNB kolem 40 procent. Náš webový obchod vyrostl dokonce o 200 procent. Vliv budou jistě mít i blížící se Vánoce. Distribuce IT nebo mobilů prošla, pokud vím, větším či menším logistickým kolapsem,“ rekapituloval dění posledních dní na trhu s elektrem ředitel prodeje sítě Expert Elektro Robin Weintrit.

Jak už server E15.cz dříve informoval, prodejci stále slibují, že u většiny předzásobených položek cenu do doprodání zásob udrží. Týká se to téměř celého sortimentu, ale zájem strmě roste u černé techniky, zejména televizí a malé bílé techniky.