Investice do sněžných děl se vyplatily

sněžné dělo

sněžné dělo Zdroj: Calyponte, wikimedia, CC BY-SA 3.0

Téměř celý prosinec vyhlíželi provozovatelé skiareálů pořádný mráz a málokdo z nich by si vsadil na povedenou sezonu. Nyní si končící zimu většinou pochvalují a řada z nich chce jezdit minimálně do Velikonoc. Především velká střediska hlásí výrazný nárůst klientů i tržeb oproti předchozí zimě. Například jihočeský Skiareál Lipno navštívilo letos meziročně o 15 procent více lyžařů, celkem 170 tisíc.

A to přesto, že tu lyžaři měli sjezdovky k dispozici o osm dní kratší dobu než před rokem. Na Lipně se přestalo lyžovat v sobotu.

„Sezona se řadí mezi ty úspěšné, pokud by se v prosinci lyžovalo jako v jiných sezonách, tak mohla být dokonce rekordní,“ uvedl zástupce lipenského areálu Jiří Falout. Jako podmínku úspěchu vidí především minulé investice do zasněžování. Na tom se provozovatelé napříč českými horami shodují.

V krkonošském SkiResortu Černá Hora – Pec loni do umělého sněhu investovali desítky milionů korun. Peníze šly především do areálu v Peci pod Sněžkou, který si firma před několika lety pronajala od ČSTV (dnes Česká unie sportu). „Sezonu hodnotíme jako jednu z nejlepších za poslední roky,“ sdělila mluvčí Zina Plchová. Ve východních Krkonoších chtějí udržet provoz nejméně do Velikonoc.

Zaznamenali jsme pokles klientů z Ruska, naopak se navýšila návštěvnost hostů z Polska

Slavit mohou i na krušnohorském Klínovci, kde se vyplatila sázka na výrazné rozšíření střediska na jižní svahy směrem do Jáchymova. Nově otevřená dlouhá sjezdovka přilákala 35 tisíc lyžařů. I proto Klínovec hlásí rekordní zimu, podle majitele Martina Píši návštěvnost a tržby překonaly zhruba o pětinu dosud nejlepší sezonu 2012/2013.

„Zaznamenali jsme pokles klientů z Ruska, naopak se navýšila návštěvnost hostů z Polska, kteří k nám dosud příliš nejezdili,“ doplnil Píša. Na Klínovci chtějí jezdit minimálně do 12. dubna. Alespoň tak dlouho chce vydržet i areál ve Špindlerově Mlýně, kde zatím vyjadřují spokojenost a hlásí o pětinu vyšší návštěvnost než loni. V delší perspektivě ale zimu označují za spíše průměrnou. To ve Špindlu znamená půl milionu lyžařů. Provoz vesměs stále drží i velká střediska v Jeseníkách a Beskydech.