Investiční inkubátor pro české firmy v USA pro úspěch pokračuje

Pobočka Meopty v USA, kde má sídlo i MeoHub

Pobočka Meopty v USA, kde má sídlo i MeoHub Zdroj: MeoHub

Rodina amerických investorů Rausnitzů kvůli velkému zájmu firem připravila další kolo nového projektu MeoHub, který má pomoci tuzemským podnikům uchytit se na americkém trhu. Do prvního kola se letos přihlásilo více než 50 společností. Vybrány nakonec byly firmy Bushman, Beta Control, Holík International, Prowork a Hamé.

Společnost Meopta-optika, která se na projektu podílí, na svých internetových stránkách oznámila, že druhé kolo přijímání přihlášek bylo zahájeno minulý týden a skončí příští rok 19. ledna. „Po přihlášení, které je na webu www.meohub.com, dojde k vyhodnocení a následné společné prezentaci vybraných firem. Z této pak vzejdou kandidáti druhého kola,“ stojí v oznámení.

Čechoameričan Paul Rausnitz je hlavním majitelem přerovského výrobce opto-mechanických přístrojů Meopta-optika. V sídle její sesterské firmy v New Yorku byly v září otevřeny nové kanceláře pro exportní zastoupení partnerských firem projektu MeoHub.

Sídlo v New Yorku

Společnosti pro první kolo projektu MeoHub byly vybrány pro unikátnost svých produktů, kvalitu managementu či schopnost úspěšně exportovat v Evropě. Exportní manažeři prvních pěti vybraných firem už zahájili průzkum trhu a připravili marketingové materiály. „Absolvovali obchodní jednání, první výstavy i veletrhy a doručili vzorky produktů,“ uvedli organizátoři projektu.

Vybrané firmy získaly sídlo v New Yorku včetně kanceláře pro manažera, asistenci při založení firmy, pomoc s administrativou či podporu při získávání víz. Součástí servisu je i patentové a licenční poradenství, právní služby, zprostředkování obchodních kontaktů i zajištění skladových a výrobních prostor.