Izraelského výrobce softwaru chtějí koupit Američané, částka může jít do desítek miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Americká analytická společnost Verint Systems jedná o koupi izraelského výrobce softwaru pro sledování mobilních sítí NSO Group za zhruba jednu miliardu dolarů (22 miliard korun). S odvoláním na informované zdroje to uvedl list The Wall Street Journal.

Nabídku obdržela investiční společnost Francisco Partners, která je kontrolním akcionářem NSO. V roce 2014 za podíl zaplatila 110 milionů dolarů. Společnost NSO je známá prodejem vojenských technologií, včetně špionážního softwaru Pegasus, zejména vládním bezpečnostním agenturám. Bude-li dohoda uzavřena, Verint se stane jejím největším akcionářem.

Firma NSO, která byla založena v roce 2009, byla vyšetřována poté, co list The Wall Street Journal v roce 2016 napsal, že její produkty některé zahraniční vlády využívaly ke sledování svých občanů. NSO reagovala prohlášením, že od svých zákazníků vyžaduje, aby její software používali "pro prevenci a vyšetřování zločinů".

Verint má podle svých webových stránek mezi klienty přes 10 tisíc organizací ve 180 zemích. Dodává jim kybernetický software, který pomáhá "organizacím neutralizovat a předcházet terorismu, kriminalitě a kybernetickým hrozbám."