Jelínek chce posílit v USA, za oceán vyslal spolumajitele firmy

Výroba ve společnosti Rudolf Jelínek

Výroba ve společnosti Rudolf Jelínek Zdroj: Jan Hrouda/Euro

Jeden z největších tradičních tuzemských výrobců ovocných pálenek, likérka Rudolf Jelínek, chystá další krok k udržení výnosných amerických trhů. Po sedmnácti letech mění šéfa zastoupení likérky a značky Jelínek na trhu, na který vizovický producent začal vyvážet slivovici a další produkty již v roce 1934 – tedy jen rok poté, co v USA skončila prohibice.

Likérka proto za oceán vyslala jednoho z nejvýše postavených mužů ve firmě – místopředsedu představenstva, marketingového ředitele a spolumajitele firmy Zdeňka Chromého.

„Důvodem změny je snaha rozšířit byznys ve Spojených státech,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 předseda představenstva likérky Pavel Dvořáček. Kolik konkrétně firma do USA, v nichž v poslední době má úspěch zejména s košer slivovicí, vyváží, to šéf firmy neuvedl. „Ale podle prodejů do čtyřiceti zemí světa, kam vyvážíme, jsou USA v první pětce. A z hlediska přidané hodnoty a ziskovosti je to pro nás jeden z nejdůležitějších trhů,“ podotkl.

Zdeněk ChromýZdeněk Chromý | Michael Tomes Zdeněk Chromý

Trhům se likérka věnuje intenzivně od roku 1998, kdy do ní vstoupili současní investoři včetně Chromého. Od té doby prodeje produktů rostou každoročně minimálně o deset procent. Výrobky se značkou R. Jelínek je tak možné nyní dostat ve třiceti státech USA, zejména na východním pobřeží. „Cílem je dlouhodobě udržet onen minimálně desetiprocentní růst z roku na rok,“ dodal Dvořáček.

Chromý působí v představenstvu likérky od roku 1998, od roku 2004 zastává post místopředsedy představenstva. Jeho úkolem je zhruba do roku najít nástupce současného šéfa amerického zastoupení Jelínka Neila Holtze, případně jej posléze ve funkci nahradit. Důvodem změny není ale nespokojenost s Holtzem, ale jeho věk – v pětaosmdesáti letech přece jen přišel čas na změnu. Chromý navíc bude na rozdíl od Holtze působícího v New Yorku sídlit v Kalifornii, kde se firmě v posledních pěti letech podařilo zdvojnásobit prodeje.