Kde tankovat na dovolené? V Itálii si řidiči připlatí, v Chorvatsku ušetří

benzin

benzin Zdroj: Profimedia

Češi, kteří se chystají jet autem na dovolenou do Itálie, musejí počítat s výrazně vyššími cenami pohonných hmot. Za litr benzinu si u italských pump připlatí proti Česku zhruba osm korun, za litr nafty šest korun. Levnější pohonné hmoty jsou z tradičních destinací, kam Češi míří autem, například v Chorvatsku. Vyplývá to z aktuálních údajů německého autoklubu ADAC.

U českých pump podle údajů společnosti CCS litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stojí 36,11 koruny, litr nafty 35,57 koruny. Ceny v posledních dvou týdnech stagnují.

S dražšími pohonnými hmotami musejí počítat řidiči v celé západní části Středomoří. Nejvyšší ceny jsou v Itálii, kde benzin stojí v přepočtu 44,68 koruny za litr a nafta 41,63 koruny za litr. O něco nižší jsou ceny u francouzských pump, kde se litr benzinu podává za 39,71 koruny a litr nafty za 36,17 koruny. Nejblíže jsou ceny pohonných hmot k českým ve Španělsku, kde benzin stojí 36,14 koruny za litr, nafta 34,27 koruny za litr.

V další tradiční české dovolenkové destinaci, v Chorvatsku, jsou naopak pohonné hmoty levnější než v tuzemsku. Benzin se u chorvatských pump prodává v přepočtu za 35,29 koruny za litr, nafta za 32,24 koruny za litr. S levnějšími pohonnými hmotami mohou čeští řidiči počítat při cestě po všech balkánských zemích.

Průměrné ceny pohonných hmot ve vybraných evropských zemích

Průměrné ceny pohonných hmot ve vybraných evropských zemíchPrůměrné ceny pohonných hmot ve vybraných evropských zemích | ADAC a CCS

Nejvíce za nákup benzinu a nafty zaplatí řidiči, kteří se vydají na dovolenou do skandinávských zemí. Vůbec nejdražší je v tomto směru Norsko, kde se benzin prodává v přepočtu za více než 50 korun a nafta za více než 45 korun. S vyššími výdaji musejí řidiči počítat například i při cestě do Nizozemska, kde litr benzinu natankují za 46,14 koruny a litr nafty za 37,27 koruny.

Ze sousedních zemí jsou nejdražší pohonné hmoty v Německu, kde benzin stojí průměrně 39,65 koruny za litr a nafta 35,76 koruny za litr. Na Slovensku je benzin dražší než v Česku, ušetřit tam ale mohou majitelé vozů s dieselovým motorem. V Rakousku jsou pohonné hmoty levnější než v Česku a vůbec nejlevněji mohou řidiči natankovat v Polsku. Litr benzinu stojí u severních sousedů v přepočtu průměrně 32,06 koruny, litr nafty 31,83 koruny.