Kim zavřel dveře turistům, i těm českým

Pozvané děti, pečlivě vybrané stranickými funkcionáři, dostali přitom příležitost navštívit zoologickou zahradu, zábavní park a koncert. V davu nadšených dětí, které netajily své dojetí, zněl křik i pláč při pohledu na nového vůdce, který si kvůli nim uvázal pionýrský červený šátek.

Pozvané děti, pečlivě vybrané stranickými funkcionáři, dostali přitom příležitost navštívit zoologickou zahradu, zábavní park a koncert. V davu nadšených dětí, které netajily své dojetí, zněl křik i pláč při pohledu na nového vůdce, který si kvůli nim uvázal pionýrský červený šátek. Zdroj: profimedia.cz

Obří prvomájová manifestace v Pchjongjangu se letos bude muset obejít bez českých turistů, kteří tam každoročně na přelomu dubna a května za touto atrakcí míří. Stalinistický režim v Severní Koreji se včera rozhodl uzavřít pro turisty hraniční přechody s Čínou, čímž fakticky pohřbil mikroskopický cizinecký ruch a jeden z mála zdrojů valut. A přidělal vrásky českým cestovním kancelářím China Tours a Eso travel, které zájezdy do nejuzavřenější země světa pořádají.

Nyní je musí zrušit. „Teď určitě nejedeme, nemá smysl to lámat přes koleno,“ řekl deníku E15 majitel Eso travelu Tomáš Cikán. Zajímavý byznys s prvky absurdního dramatu tak dostal po dlouhých letech trhliny.

Eso travel jezdí do Severní Koreje od roku 1996. Přihlášeným čtrnácti lidem nabídla cestovka vrácení peněz nebo odjezd v září.

Tam je místo průvodu alegorických vozů a pionýrů hlavním lákadlem obdoba československé spartakiády. Dubnový a jediný letošní termín zrušila i China Tours, které se přihlásilo šestnáct lidí. Obě cestovky využívají k cestě jednou letadlo a podruhé vlak. I důkladná hraniční kontrola ve vlaku je prezentována jako turistické lákadlo.

Zájezd na sever korejského poloostrova stojí kolem 60 tisíc korun a má přísná pravidla. Pro západní cestovky jej organizuje jediná státní cestovní kancelář, která nepřipouští výjimky z programu. Jeho součástí je například klanění se „věčnému prezidentovi“ Kim Ir-Senovi, prohlídka ukořistěné americké špionážní lodě USS Pueblo nebo vystoupení pionýrů v Paláci dětí.

Zájezd vždy doprovází přísný průvodce, který dbá na zákaz focení či mísení se s obyvatelstvem. Čeští turisté v Severní Koreji se počítají každoročně na desítky. Cikán odhaduje, že celkem může tento stát uvítat ročně maximálně dvacet tisíc zahraničních turistů. Češi se přitom řadí mezi průkopníky.