Kinům v pololetí klesly návštěvnost i tržby o třetinu

kina

kina Zdroj: Petr Topic

Českým kinům v první polovině letošního roku klesla návštěvnost i tržby zhruba o třetinu. Zatímco za prvních šest měsíců loňského roku přišlo do kin 6,6 milionu lidí, letos se jejich počet snížil o dva miliony na 4,57 milionu lidí. V pokladnách biografů skončilo 516 milionů korun, tedy o 231 milionů korun meziročně méně. Vyplývá to ze statistik, které na svých internetových stránkách zveřejnila Unie filmových distributorů (UFD).

Kina letos do května v měsíčních statistikách UFD ani jednou nevykázala meziročně vyšší návštěvnost a tržby. Například v březnu a dubnu kina utržila ze vstupného pouze polovinu toho, co ve stejném období loni. Karta se obrátila až letos v červnu, kdy se návštěvnost meziročně zvýšila o sedm procent na 992 tisíc diváků. Tržby kin vzrostly o 15 procent na 105 milionů korun.

Červnovým statistikám pomohl snímek Lidice režiséra Petra Nikolaeva, který od premiéry 31. května do konce června zhlédlo v kinech přes 230 tisíc diváků a film utržil 28 milionů korun. Úspěšný je také americký film Piráti z Karibiku s podtitulem Na vlnách podivna. Za šest týdnů do konce června měl na kontě 373 632 diváků, kteří v pokladnách nechali 57 milionů korun.

Loňským číslům pomohl hlavně Avatar

Loni tuzemská kina vykázala nejvyšší tržby v historii. V pokladnách skončilo bezmála 1,5 miliardy korun, tedy o 246 milionů korun více než v roce 2009.

Kina loni těžila zejména z filmového megahitu Avatar režiséra Jamese Camerona, který měl premiéru předloni v prosinci. V závěru loňského února tento film vidělo celkem 1 152 278 diváků a tržby ze vstupného činily 188 milionů korun. Letos ale kina takový kasovní trhák zatím nepromítala.

Hlavní podíl na tržbách i návštěvnosti mají v posledních letech multikina. Ta loni utržila rekordních 1,294 miliardy korun, což bylo o 206 milionů korun meziročně více. Podíl 26 multikin na celkové návštěvnosti se loni zvýšil na bezmála 70 procent z 69,5 procenta v roce 2009. Kvůli expanzi multikin již v mnoha městech přestala promítat původní kina a zbylé biografy se často neobejdou bez dotací radnic.