Klesající cena ropy benzin zlevní, propad už ale nebude markantní

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Hrouda Jan/Euro

Neustále klesající cena ropy na světových trzích dále zlevní pohonné hmoty v Česku, propad cen už ale nebude tak markantní jako v předcházejícím období. Shodli se na tom analytici. Například cena severomořské ropy Brent spadla až na 29,46 dolaru za barel, což je nové minimum od února 2004. Ceny komodity tlačí dolů především přetrvávající převis nabídky nad poptávkou.

Podle dat společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje, stál ve čtvrtek litr nafty v Česku průměrně 26,56 Kč, benzin Natural 95 byl k dostání v průměru za 28,05 Kč/l. Ještě počátkem loňského července byly přitom pohonné hmoty zhruba o pět korun dražší.

„Do konce ledna očekáváme pokles cen pohonných hmot v Česku minimálně o půl koruny. Prostor pro další výrazné zlevňování je ale velmi omezen,“ řekl ČTK analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Historické údaje podle něj ukazují, že na pokles ceny ropy o deset dolarů připadá zlevnění benzinu a nafty v ČR přibližně o 1,2 koruny.

„Pod nulu cena ropy nepůjde, tedy ani průměrná cena pohonných hmot v tuzemsku nepoklesne o více než čtyři koruny za litr,“ upozornil analytik. Cena ropy by navíc podle analytiků společnosti Finlord měla postupně růst. „Očekáváme, že s koncem zimy cena ropy přestane klesat a vrátí se zpátky ke 40 dolarům za barel,“ dodal Tomčiak.

Vývoj cen ropy Brent za posledních 5 let:

Podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka se ropa už nachází na hranici, kdy se velké části producentů nevyplácí těžit. Stejně jako Tomčiak předpokládá, že její cena se v průběhu roku zvedne ke 40 dolarům. „I to ale znamená, že by se letos mělo tankovat levněji než loni, a to nejen v létě,“ řekl dnes Vlk.

V krátkodobém horizontu by ceny benzinu a nafty u českých pump mohly klesnout také podle analytika společnosti Colosseum Františka Bostla. „Nicméně ne výrazně. Letošní rok bude spíše ve znamení očekávaného růstu cen pohonných hmot. A to jak z pohledu růstu marží pumpařů, tak s ohledem na růst ceny ropy,“ řekl dnes Bostl.

Jedinou potenciální příčinou pro skokový pokles cen benzinu a nafty v Česku by podle něj mohla být Česká národní banka, která může ve druhé polovině roku ukončit intervence. „Díky silnější koruně by pak ceny pohonných hmot v Česku mohly klesnout skokově o pět až deset procent,“ dodal.

Od počátku roku už ropa na světových trzích zlevnila asi o 20 procent. Trh sráží přetrvávající nadprodukce a rostoucí obavy o vývoj čínské ekonomiky. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) už přes rok odmítá podpořit ceny omezením těžby.