Knížek: Registrační pokladny by znamenaly stovky nových úředníků

Registrační pokladna

Registrační pokladna Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Povinné zavedení registračních pokladen v Česku by si vyžádalo vznik až 500 nových pracovních míst pro úředníky, kteří by chodili do terénu kontrolovat účtenky z těchto pokladen, prohlásil šéf Generálního finančního ředitelství ČR Jan Knížek. Pokladny s fiskální pamětí mají zamezit daňovým únikům.

„Já bych to odhadl na něco mezi 400 až 500 místy,“ řekl v Otázkách Václava Moravce Knížek. Zdůraznil, že spolu s registračními pokladnami musí přijít i povinnost zákazníka účtenku z takové pokladny převzít. Podle něj neexistují v současné době propočty, kolik by zavedení pokladen stálo, protože zatím není jasné, za jakých podmínek by se zaváděly.

Povinné zavedení registračních pokladen prosazuje zejména ČSSD. Naopak TOP 09 ho kritizuje, neboť podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska bude likvidační pro drobné podnikatele, protože bude znamenat investiční náklady přes deset miliard korun.

Miliarda na fiskální paměť

Slovenský ministr financí Peter Kažimír (SMER) dnes v České televizi řekl, že na Slovensku jsou povinné registrační pokladny od roku 1997 a zhruba před rokem a půl vznikla povinnost je vybavit fiskálním modulem. Toto dodatečné opatření podle něj stálo tamní podnikatele 40 milionů eur, tedy asi miliardu českých korun.

Registrační pokladny v Česku se vlády snažily neúspěšně zavést už od roku 1996. Původně je prosadila ČSSD jako nástroj na omezení šedé ekonomiky. Později souhlasila s odložením této povinnosti na začátek roku 2008. Tehdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) ale nakonec prosadil jejich zrušení.

Slovenská loterie

Slovensko v současné době zavádí dokonce loterii, v níž se losují účtenky z obchodů. Hlavní výherce dostane 10 tisíc eur, což zhruba odpovídá průměrnému ročnímu výdělku zaměstnanců na Slovensku. Bratislavská vláda si od loterie slibuje omezení daňových úniků.

Knížek řekl, že takovou loterii by v případě zavedení pokladen považoval za nadstavbu a že také vidí řadu nákladů na straně podnikatelů. Česká strana se podle něj bude moci případně poučit ze slovenských zkušeností.

Podle Kažimíra už by počet účtenek přihlášených do slovenské účtenkové loterie mohl dnes odpoledne překročit tři miliony. Podotkl, že do loterie lze přihlásit jen účtenku z registrované pokladny. Na základě přijatých udání se tak podle něj podařilo odhalit 200 nelegálních pokladen. Na tyto provinilce se podle něj už příští týden zaměří daňová správa.