Kondice českých firem se zlepšila, tržby stouply mezi lety 2011 a 2015 o 23 procent

Zemědělství, ilustrační foto

Zemědělství, ilustrační foto Zdroj: Foto: Jana Gogová, ČTK

Zemědělství, ilustrační foto
Zemědělství, ilustrační foto
továrna, ilustrační foto
dělníci
továrna, ilustrační foto
7
Fotogalerie

České společnosti, které pravidelně zveřejňují své účetní závěrky, zaznamenaly v letech 2011 až 2015 celkový nárůst tržeb o 23 procent a zvýšení čistého zisku o 38 procent. Vyplývá to z analýzy dat, kterou uskutečnila společnost CRIF - Czech Credit Bureau na vzorku 60 tisíc firem.

Tuzemské firmy měly do konce roku 2016 povinnost odevzdat své účetní závěrky za rok 2015. „U firem, které tak činily pravidelně v posledních pěti letech, jsme porovnávali řadu parametrů, které jsou indikátory jejich finančního zdraví. Můžeme přitom říct, že kondice českých firem se v posledních pěti letech výrazně zlepšila,“ uvedl vedoucí datového oddělení CRIF Jan Cikler.

Nejvyšší nárůst tržeb zaznamenaly společnosti ze sektoru kulturní, zábavní a rekreační činnosti, kterým se mezi lety 2011 a 2015 zvýšily na dvojnásobek. Z četněji zastoupených sektorů byl výraznější nárůst tržeb v sektoru zemědělství, lesnictví a rybářství (47 procent) a ve zpracovatelském průmyslu (30 procent). Dobře si vedl i velkoobchod a maloobchod a opravy a údržba motorových vozidel (22 procent). Tržby naopak klesaly například v těžbě a dobývání (o 11 procent).

Ziskovost firem se postupně zvyšovala ve většině sledovaných let. Výjimkou byl rok 2013, kdy společnosti zaznamenaly v průměru čtvrtinový propad čistého zisku proti roku 2012. Podnikům ze sektoru zpracovatelského průmyslu vzrostl zisk téměř na dvojnásobek. Z hlediska zisku si dobře vedly také zemědělské obchodní společnosti, které zvýšily svůj čistý zisk o 41 procent při čtvrtinovém nárůstu tržeb. V posledním sledovaném roce, tedy v roce 2015, byly všechny sektory s výjimkou těžby a dobývání v zisku.

„Situaci v celé těžbě a dobývání výrazně ovlivňují negativní výsledky hospodaření společnosti OKD, která se od roku 2013 pohybuje ve ztrátě. Vzhledem k její velikosti se proto do ztráty dostal celý sektor,“ upozornil Cikler.

Celkově se situace většiny českých firem výrazně zlepšila. "Dvojciferné nárůsty tržeb a čistého zisku u sledovaných firem potvrzují pozitivní trendy, které sledujeme v poslední době v celém českém hospodářství. Je jen dobře, že se daří také firmám podnikajícím v zemědělství a v příbuzných oborech, ve kterých potom zároveň stoupá konkurenceschopnost českých firem," uzavřel místopředseda představenstva CRIF Pavel Finger.