Konec pirožků a nouze, Moskva objevuje street food

Ulice Moskvy

Ulice Moskvy Zdroj: profimedia.cz

ČTK

Burger s provensálskou majonézou, farmářská šunka s celerovou omáčkou či lodička ze smažených nudlí po asijském způsobu: Moskva se pobláznila do gastronomického street foodu, který se šíří zejména v parcích metropole a dokonce mu byl věnován festival.

Street food, pouliční kuchyně, je móda původem ze Spojených států a plně se ujala v Paříži, kde se hamburgerům a různým salátům dostalo solidní gastronomické úrovně. Letos v létě v moskevských parcích vyrostla spousta kiosků a obchůdků jako houby po dešti a umožnila tak úředníkům, mládeži či rodičům s kočárkem obědvat venku na vzduchu a v zeleni, píše agentura AFP.

Tato tendence je tak slibná, že organizátoři hlavního ruského gastronomického festivalu Prazdnik jedy (Svátek jídla) věnovali třetí ročník právě pouliční kuchyni ve slavném Gorkého parku v Moskvě. „Účastnili se jej známí šéfkuchaři i začátečníci. Pouliční kuchyně zažívá rozmach,“ prohlašuje Alexej Zimin, restauratér a šéfredaktor časopisu Afiša Jeda, který akci pořádal.

Trhy v ulicích MoskvyTrhy v ulicích Moskvy | Zdroj: ctk/apDo Moskvy pronikají i farmářské trhy

Rusové chtějí lepší jídla

„Gastronomické návyky se mění velmi rychle a k lepšímu,“ konstatuje Brit Daniel Phippard z restaurace Jernik. Na festivalu předložil návštěvníkům chutná „skotská vejce“ s paštikou ze zajíce s lanýži, která servíroval v kornoutech z listů časopis.

Po potravinovém nedostatku za sovětských časů a po desetiletích izolace se Moskvané před 20 lety vrhali útokem na restaurace MacDonald a jim podobné, které se všude objevovaly. Dnes, kdy do Moskvy přichází západní tendence „měšťáckého bohéma“, lidé hledají to, co je dobré, originální a zároveň nepříliš drahé. „Lidé se dnes chtějí dobře najíst všude, aniž by museli do restaurace a platit vysoké účty,“ zdůrazňuje Alexej Zimin.

Příslušníci moskevské střední třídy podle něho hodně cestovali a na svých cestách hodně ochutnali. Nyní chtějí najít v Moskvě, stejně jako v Londýně či v New Yorku, jídlo vymykající se všednosti, avšak ne složité, které by jim chutnalo a k němuž by se rádi vraceli.