Konec s adresami. Vláda odklepla změny v živnostenském rejstříku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Anna Vackova, E15

Z živnostenského rejstříku by mohlo zmizet bydliště a místo pobytu podnikatelů. Nově bude neveřejné. U podnikatelů, kteří ukončili činnost, mají údaje z rejstříku vymazány po čtyřech letech. Počítá s tím návrh novely živnostenského zákona z dílny ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), který dnes schválila vláda.

„Pokud by někdo požadoval údaje o bydlišti podnikatele, budou mu poskytnuty, pokud k takovému požadavku prokáže právní zájem,“ uvedl již dříve náměstek ministra průmyslu Tomáš Hajdušek.

Například u podnikatelů, kteří ukončili činnost, jsou údaje v databázi i poté, co jim zaniklo poslední živnostenské oprávnění. To kritizují jak bývalí podnikatelé, jejichž údaje zůstávají zveřejněny, i když již před mnoha lety ukončili podnikatelskou činnost, tak Úřad na ochranu osobních údajů. Nyní by se to mělo změnit.

Návrh novely si klade za cíl také snížit podnikatelům administrativu. Podle současné právní úpravy jsou podnikatelé povinni při každém svém podání na živnostenský úřad předložit doklady bez ohledu na to, že je již doložili při ohlášení živnosti. Návrh novely povinnost opakovaně úřadu předkládat doklady, které již jednou doložili, ruší.

Méně administrativy

„Cílem navrhované právní úpravy je do budoucna snížit administrativní, zejména časovou a finanční, zátěž podnikatelů, kteří v současné době musí při podání učiněném u obecního živnostenského úřadu dokládat rovněž doklady, které v minulosti některému obecnímu živnostenskému úřadu při ohlášení živnosti, respektive při žádosti o koncesi nebo při oznámení změny již doložili a přitom skutečnosti, které tyto doklady osvědčují, zůstávají beze změny,“ píše MPO v důvodové zprávě. Normu nyní ještě musí schválit Parlament a podepsat prezident.

Jde zejména o výpis z evidence trestů, doklad prokazující odbornou způsobilost ohlašovatele a doklad prokazující právní důvod pro užívání prostorů k podnikání. Zrušením povinnosti opakovaně předkládat nezměněné doklady úřadům ušetří podnikatelská sféra podle ministerstva 11 milionů korun ročně.

V březnu loňského roku bylo v České republice evidováno přes 2,3 milionu podnikatelů, z nichž fyzických osob okolo dvou milionů a právnických osob přes 366 tisíc. Průměrný počet živnostenských oprávnění na jednoho podnikatele byl 1,4.

Deset důvodů, proč být zaměstnancem

Pár tipů pro začínající podnikatele