Konečný účet za krach Sazky? Osm miliard

Téměř osm miliard korun čisté ztráty. To je konečný účet hospodaření zkrachovalé, sportovci vlastněné loterijní společnosti Sazka za rok 2011, kdy skončila v konkurzu. Vyplývá to z aktuálně zveřejněné účetní závěrky společnosti, jejíž loterijní byznys po krachu převzala Sazka sázková kancelář vlastněná nyní skupinou KKCG.

„Ztráta byla jednoznačně způsobena konkurzem loterijní společnosti,“ uvedla mluvčí insolvenčního správce zkrachovalé Sazky Josefa Cupky Lenka Tichá. Kromě propadu do ztráty tehdejší Sazka zaznamenala i výrazný pokles tržeb. Ještě v roce 2010 činily její výnosy – převážně z loterií – částku 9,3 miliardy korun. V konkurzním roce 2011 prudce klesly na 2,5 miliardy.

Na podzim 2011 pak loterijní byznys Sportky ve výběrovém řízení vypsaném Cupkou získala Sazka sázková kancelář za 3,81 miliardy korun. Symbolicky na završení přechodu se nyní v červnu tato firma po třech letech přejmenovala na tradiční Sazka a.s., zatímco zkrachovalá loterijní firma se nyní jmenuje Saleza.

Zkrachovalá Sazka (Saleza) zveřejnila i závěrku za rok 2012. Tržby z komerční činnosti jsou logicky nulové, neboť již svůj původní loterijní byznys neprovozovala. Přesto dosáhla čistého zisku 154 milionů korun, který byl způsoben výnosy z úroků a z kurzových rozdílů u pohledávek.

Nové Sazce se přitom podařilo dostat na pozice před konkurzem staré Sazky, kdy lidé masivně přestali sázet a část přešla k nové konkurenci. Nová Sazka v roce 2012 – prvním, kdy provozovala loterijní byznys po celý rok – dosáhla tržeb 6,4 miliardy korun a čistého zisku 294 milionů. Výsledky za loňský rok zatím nezveřejnila. Také Sportce se pod novým majitelem daří a její podíl na trhu číselných loterií dosahuje 95 procent.

Josef Cupka: Policie si vyžádala kvůli Sazce kamion dokumentů