Kongresové centrum se po letech vrátilo do černých čísel

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Kongresové centrum Praha (KCP) hospodařilo loni s účetním ziskem 1,3 milionu korun. Vyplývá to z předběžné účetní rozvahy, kterou má deník E15 k dispozici. Posun do černých čísel, do kterých se stoprocentní dceřiná společnost hlavního města Prahy dostala poprvé od roku 2009, představuje skok 98,6 milionu korun – předloni vykázala firma ztrátu 97,3 milionu korun.

O příznivý výsledek za minulých dvanáct měsíců se postaral jak úspornější provoz centra, tak kurzové zisky. KCP spotřebovalo méně materiálu, šetřilo na energiích, opravách a cestovném. Finanční náklady včetně úhrady kuponu, tedy úroků z obligací, činily 91,1 milionu korun. Kurzové zisky v důsledku posílení koruny vůči euru se dostaly na čtyřicet milionů korun. Konečných 1,3 milionu korun v plusu předčilo očekávání o zhruba 57 milionů korun.

Výkyv koruny, který ovlivňuje hospodářský výsledek KCP, ale neprojevuje se v cash flow, byl přitom v roce 2011 pro centrum nepříjemný. Právě oslabení síly domácí měny tehdy přispělo k tomu, že se podnik meziročně propadl o 84,7 milionu na konečných minus 97,2 milionu korun. V roce 2010 obnášelo manko 12,5 milionu korun.

Dluhová služba kvůli zasedání MMF a Světové banky v roce 2000, která svazuje kongresovému centru každoročně ruce, se z původních zhruba tří miliard korun vyšplhala kvůli úrokům na více než čtyři miliardy. Z nich ke konci minulého roku společnost uhradila přes 2,5 miliardy korun, splatit zbývá do konce příštího roku necelých 1,9 miliardy korun.

Praha pomáhala krýt schodek v bilanci centra do roku 2003, od té doby vypořádávalo KCP závazky z vlastních zdrojů. Až loni mu vyšel vstříc rezort financí, který z titulu ručitele vyrovnal splátku kuponu ve výši 3,1 milionu eur. Tuto částku musí KCP státu vrátit.