Krabička za sto korun? V Česku znovu zdraží cigarety

Trafika

Trafika Zdroj: profimedia

Cigarety podle kolků pro rok 2018 zdražily o dvě až tři koruny
Cigarety podle kolků pro rok 2018 zdražily o dvě až tři koruny
3
Fotogalerie

Některé cigarety stojí přes sto korun již od loňska a během následujících měsíců se k této hranici kvůli rostoucí spotřební dani přiblíží i další značky. Vyplývá to z ankety serveru E15.cz mezi prodejci tabákových výrobků. Při spotřebě jedné krabičky cigaret denně tak kuřák za rok zaplatí o tisíc korun navíc.

Kuřáci, kteří denně spotřebují krabičku za průměrnou cenu, museli za rok 2016 vydat sedmadvacet tisíc, v roce 2017 to již bylo třicet. Průměrně totiž krabička loni zdražila o pět korun, některé značky však šly nahoru ještě víc.

"Cigarety s novými kolky už postupně přicházejí a ze srovnání současných a nových kolků je patrný cenový rozdíl dvou až tří korun," uvedla provozovatelka trafiky Renata Šindelářová.

Cena tabáku se kvůli postupnému růstu spotřební daně poprvé zvýšila od 1. ledna 2016 a pak přesně o rok, respektive dva roky později. Podle dřívější analýzy rezortu financí by si stát tímto krokem mohl přilepšit jen v roce 2018 o 1,4 miliardy korun. "Do dubna musí být všechny zásoby cigaret s loňskými kolky vyprodané, nebo stažené z trhu," doplnila Šindelářová.

Tabákové firmy si tak vynahrazují zvýšené náklady, jinak by cena podle analytiků vzrostla zhruba o procento.

"Zvýšení sazeb daně v lednu 2018 bylo poslední etapu víceletého plánu zvyšování spotřební daně, který byl schválen pro roky 2016-2018. Dopředu známé změny daňových sazeb poskytly firmám potřebnou stabilitu podnikatelského prostředí a předpokládáme proto, že ministerstvo financí k podobnému kroku přistoupí i v budoucnu," doplnila za koncern Philip Morris Klára Jirovcová Pospíšilová.

Zvýšení minimální sazby daně podle zákona na krabičku cigaret o 20 kusech činí 1,20 Kč (1,45 korun včetně DPH). Cigarety se starými sazbami se mohou v maloobchodě podle zákona doprodávat do konce března 2018.

Podívejte se, jak to v restauracích vypadá po zavedení protikuřáckého zákona:

Video placeholde

zákaz kouření • e15

Cena tabáku se zvýší poprvé od 1. ledna 2016 a pak přesně o rok a dva roky později. Novelu zákona o spotřebních daních nyní posoudí Senát, poté ji dostane k podpisu prezident. Podle rezortu financí by si stát tímto krokem mohl přilepšit v roce 2016 až o 3,3 miliardy, v roce 2017 o 1,1 miliardy a o rok později o 1,4 miliardy.

Zdroj: http://domaci.eurozpravy.cz/politika/133069-zdrazeni-cigaret-proslo-snemovna-schvalila-rust-dane-v-pristich-trech-letech/

Zdroj: http://domaci.eurozpravy.cz/politika/133069-zdrazeni-cigaret-proslo-snemovna-schvalila-rust-dane-v-pristich-trech-letech/.