Králové billboardů definitivně ovládli firmu HyperMedia, její zakladatel po sporech odešel

Bigboardy BigMedia

Bigboardy BigMedia Zdroj: Repro Strategie

Zakladatel internetové společnosti HyperMedia Petr Beneš, který z firmy odešel.
Největší český provozovatel venkovní reklamy BigBoard plně ovládl internetovou firmu HyperMedia. (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Z internetové společnosti HyperMedia odešel její zakladatel Petr Beneš. Stalo se tak po konfliktu s reklamní společností BigBoard. Té v inzertní firmě HyperMedia od loňského jara patřilo 80 procent.

Spor spolumajitelů vyvrcholil na valné hromadě. Ta schválila vydání nových akcií, čímž Benešův podíl výrazně klesl z dvaceti na zhruba tři procenta. 

BigBoard je největším českým provozovatelem venkovní reklamy. HyperMedia má více než pět milionů uživatelů měsíčně. Provozuje weby hyperinzerce.cz, hyperslevy.cz a zhruba 50 dalších.  

Beneš na dotaz deníku E15 potvrdil, že jeho odchod souvisí s novým investorem. „Bylo učiněno několik manažerských rozhodnutí, s kterými jsem se nemohl ztotožnit,“ uvedl bez dalšího komentáře. 

Většinový vlastník společnosti HyperMedia držel od dubna 2019 celkem 80 akcií. Zbytek patřil Benešovi. Valná hromada konaná v listopadu rozhodla o vydání nových 500 akcií, což znamenalo zvýšení základního kapitálu ze dvou na dvanáct milionů korun. Přednostní právo na akcie měli stávající akcionáři.

BigBoard měl výhodu v tom, že akcie mohl získat zápočtem své desetimilionové pohledávky vůči HyperMedia pocházející z poskytnutého úvěru splatného v roce 2021. Úpis nových akcií současně znamenal, že se podíl Petra Beneše zcvrkl z dvaceti na tři procenta procenta. 

„Navýšení základního kapitálu ve společnosti HyperMedia bylo logickým krokem, kdy společnost v důsledku ztrát minulých let potřebovala posílit svou kapitálovou strukturu. Na navýšení základního kapitálu měli samozřejmě možnost se podílet všichni akcionáři, pouze pan Beneš této možnosti nevyužil a jeho podíl dodatečně upsal BigBoard Praha,“ sdělila mluvčí BigBoardu Pavlína Stránská. 

BigBoard na valné hromadě rovněž prosadil odvolání Beneše z představenstva HyperMedia. Mimo jiné kvůli údajným nesrovnalostem v účetnictví. Beneš pochybení odmítl. Naopak přímo na valné hromadě vznesl protest, že byla svolána v rozporu s právem. Předseda hromady Jindřich Král ale námitku zamítl s tím, že k žádnému porušení zákona nedošlo, vyplývá ze zveřejněného zápisu.