Křetínského EP Global Commerce chce dát nabídku na převzetí akcií řetězce Metro

Miliardář Daniel Křetínský chce zvýšit podíl v německém obchodním řetězci Metro

Miliardář Daniel Křetínský chce zvýšit podíl v německém obchodním řetězci Metro Zdroj: profimedia

Miliardář Daniel Křetínský chce zvýšit podíl v německém obchodním řetězci Metro. Společnost EP Global Commerce, kterou ovládá, oznámila záměr podat dobrovolnou nabídku na převzetí akcií německé firmy.

Křetínský, který jedná ve shodě s dlouholetým byznysovým souputníkem Patrikem Tkáčem, chce převzít všechny kmenové akcie a všechny zbývající preferenční akcie Metra. Předpokládaná nabídková cena za kmenovou akcii je zhruba 8,49 eura a přibližně 8,87 eura za preferenční akcii. Společnost EP Global Commerce (EPGC) to oznámila v tiskové zprávě.

Nabídka není podmíněna žádným minimálním limitem počtu nabídnutých akcií. Jejím cílem je navýšit podíl EPGC v německém obchodním řetězci přes třicetiprocentní prahovou hodnotu a tím získat větší flexibilitu ohledně dalšího postupu.

Hotovostní nabídková cena za kmenovou a za preferenční akcii odpovídá zákonné minimální ceně, která se rovná částce odpovídající příslušné vážené průměrné burzovní ceně akcií Metro během posledních tří měsíců. V pátek akcie uzavřely na ceně 8,32 eura.

Do německého velkoobchodního řetězce, který na tuzemském trhu vlastní velkoobchody Makro, vstoupili miliardáři v létě 2018. Investici drží přes zmíněnou společnost EP Global Commerce, kde má Křetínský podíl ve výši 53 procent, zbytek firmy vlastní Tkáč. Oba jsou rovněž spolumajitelé vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.

Investici do německé společnosti zahájilo miliardářské duo nákupem 7,3 procenta kmenových akcií firmy Metro od firmy Haniel v létě 2018. „Vážíme si toho, že jsme se mohli stát významnými akcionáři společnosti Metro AG,“ komentoval vstup Daniel Křetínský. Kromě akcií získala společnost EPGC rovněž předkupní právo na dalších 15,2 procenta akcií Metra, které držela firma Haniel.

Postupně Křetínský s Tkáčem podíl navyšovali, když poslední akcie nakoupili právě od společnosti Haniel loni v říjnu, čímž v německém obchodním řetězci získali 29,99 procenta kmenových akcií společnosti.

V letošním roce se akciím společnosti příliš nedaří, když ztratily od začátku roku přes čtyřicet procent ze své hodnoty.