Kromě sklářů i číšníci. Firmy budou příští rok propouštět kvůli drahým energiím a úsporám

Na Úřadu práce mohou přibýt hlavně lidé z energeticky náročných odvětví, protože se firmy potýkají s rostoucími náklady na energie.

Na Úřadu práce mohou přibýt hlavně lidé z energeticky náročných odvětví, protože se firmy potýkají s rostoucími náklady na energie. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Nezaměstnanost v Česku patří k nejnižším v Evropské unii, vzhledem k růstu cen energií a snaze snížit náklady však firmy nejenže přestávají přijímat lidi, ale už i propouštějí. Experti se shodují, že nejohroženější budou zaměstnanci v energeticky náročných odvětvích a ve stavebnictví, ale krize zasáhne i služby, například gastronomii, protože lidé budou více šetřit. Celkový rozsah propouštění vyplyne z dalšího vývoje ekonomiky.

Článek je součástí projektu Inflační brzda. Zmírněte dopady inflace na svoje peněženky >>>

„Nejpozději v příštím roce budou muset zvažovat propouštění energeticky náročné provozy drcené vyšponovanými cenami energií, hlavně sklárny, hutě či pekárny. Nejistota ale panuje i ve stavebnictví,“ komentuje HR expert Marek Bališ, který vede rozvoj zaměstnanců v poradenské společnosti KPMG ve střední a východní Evropě.

K propouštění nakonec přistoupí až pětina českých firem. Kromě zmíněných odvětví by se mělo týkat administrativních pozic ve službách nebo dělnických a technických pozic, vyplynulo z ankety ČTK mezi Hospodářskou komorou, Svazem průmyslu dopravy a Asociací malých a středních podniků (AMSP).

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!