Kvůli dolaru mohou zdražit exotické zájezdy, ceny zatím drží levné letenky

Západ slunce u Jihočínského moře

Západ slunce u Jihočínského moře Zdroj: Angela Sevin via Flickr (CC BY-NC 2.0)

Pokud bude dolar vůči koruně dál posilovat, cestovní kanceláře zdraží zájezdy do exotických destinací. Dolar vůči koruně zpevnil za poslední měsíc o čtyři procenta. Na ceny zájezdů ale působí také klesající ceny ropy, které naopak zlevní ceny letenek.

„Posílení dolaru již v této chvíli vede ke zvýšení našich vstupů, především u exotických zájezdů. Prozatím ceny nenavyšujeme, ale pokud dojde k dalšímu posilování dolaru, budeme muset reagovat,“ řekl marketingový ředitel Exim tours Stanislav Zíma.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže se reakce CK na posílení dolaru nedá zobecnit, protože jednotlivé cestovní kanceláře mají dohodnuté různé platební podmínky a volí si měnu podle vlastních dohod. „Je tedy možné, že některá kancelář zdraží a jiná ponechá ceny, protože platí v eurech. Co je ovšem nepříjemné, že dolarové destinace zdraží pro české klienty na místě. Spíš bych čekal zdražení poznávacích zájezdů než pobytových,“ dodal Papež.

„Ceny zájezdů do dolarových oblastí budou ještě v prvním čtvrtletí nižší. Později to již nelze zaručit. Pokud se kurz stabilizuje na nové úrovni, všechny CK to již zohlední při cenotvorbě do nových katalogů,“ uvedl Hynek Špinar z cestovní kanceláře Eso Travel.

Fischer zatím vyčkává

Také CK Fischer nyní zdražovat exotické zájezdy nebude, ale je pravděpodobné, že další výrazné posilování dolaru k vyšším cenám napříč trhem v blízké době povede. „Faktury za hotely v exotice se všem kvůli silnému dolaru prodražují každým dnem,“ dodal mluvčí CK Jan Osúch.

Výjezdový cestovní ruch ovlivňuje oslabování koruny vůči zahraničním měnám od podzimu 2013, kdy po intervenci ČNB oslabila koruna vůči euru. „Nyní oslabila vůči dolaru o zhruba čtyři procenta za poslední měsíc. To se aktuálně promítá zejména do cen pobytů v exotice pro individuální cestující, kterým se pobyt v exotice zdražil,“ uvedla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

Cestovní kanceláře však podle občanského zákoníku nemohou cenu zájezdu u uzavřených smluv zvýšit, pokud se směnný kurz použitý pro stanovení ceny zájezdu nezvýší o více než deset procent.

Roční vývoj kurzu dolaruRoční vývoj kurzu dolaruRoční vývoj kurzu dolaru | e15