Last minute zájezdy zdraží o 10 procent. Cestovky reagují na intervenci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Holiday World

Ceny last minute zájezdů se zvednou kvůli oslabení koruny v příštím roce zhruba o deset procent. Na poslední chvíli se v České republice prodá asi 40 procent dovolených. Zájezdy prodávané jako „first minute“ zatím prý nezdražují, informovala o tom Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Stejné zdražení u zájezdů na poslední chvíli odhadují i cestovní kanceláře a k podobnému závěru došla tento týden i analýza poradenské společnosti Mag Consulting.

„Vliv zvýšeného kurzu koruny k euru by v krátkodobém výhledu neměl ovlivnit ceny zájezdů, cestovní kanceláře zatím nemění 'firstminutové' nabídky. Pokud by však kurz stoupal v dlouhodobém horizontu, pak je pravděpodobné, že dojde k navýšení průměrné ceny 'last minute' nabídky zájezdů a ke zvýšení celkové průměrné ceny prodaného zájezdu,“ uvedla tajemnice asociace Kateřina Petříčková.

Průměrná cena zájezdu v zahraničí podle asociace stoupne v příštím roce na 13 tisíc korun. Zatímco v roce 2011 dosahovala 11350 korun, loni stoupla již na 11 750 korun. V letošní sezóně se průměrná cena prodaného zájezdu podle asociace opět zvýšila o několik stovek korun na člověka a přesáhla hranici 12 tisíc korun.

Závazná rezervace zájezdy zlevní

Marketingový ředitel CK Exim tours Stanislav Zíma řekl, že ke zvýšení katalogových cen zájezdů o pět až deset procent by CK přistoupila, pokud by kurz koruny k euru překročil hranici 27,50 koruna za euro. „Katalogy s ceníky byly ve chvíli náhlého umělého oslabení koruny již vytištěny. Současné ceny držíme pro všechny klienty, kteří provedou závaznou rezervaci. Pokud bude při doplatku kurz jiný, stejně cenu nezvýšíme,“ dodal Zíma.

CK Fischer počítá s vyššími cenami last minute zájezdů o pět až deset procent. „Zcela jistě se krok centrální banky promítne do cen last minute zájezdů v příštím roce. Aktuální dokupování kapacit v hotelech i míst v letadlech se počítají podle aktuálního kurzu a ten bude pro nás a zprostředkovaně i pro klienty v režimu last minute méně výhodný,“ uvedl minulý týden mluvčí CK Jan Osúch.

Na dovolenou z kraje prázdnin zamíří přes milion ČechůNa dovolenou z kraje prázdnin zamíří přes milion Čechů|e15 Michal NosekKdo si zájezd zarezervuje, zaplatí méně. (Foto E15)

Podle analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka ze společnosti Mag Consulting vzhledem k ekonomických výsledkům řady tuzemských cestovních kanceláří za poslední léta nelze předpokládat, že by mohly ve střednědobém horizontu zvýšené náklady hradit ze svých zdrojů. Výhodu mají ty cestovní kanceláře, které mají kurzové zajištění.

„Intervence ČNB v neprospěch české koruny přišla z pohledu CK v nejméně vhodný okamžik. Většina cestovních kanceláří má připravené katalogy na příští rok, které jsou kalkulovány v jiné kurzové realitě a v mnoha případech jsou tyto katalogy v tisku nebo již byly distribuovány zákazníkům,“ dodal Beránek.

Cestovní kancelář může dodatečně navýšit cenu již prodaného zájezdu podle zákona v případě, že směnný kurz české koruny použitý pro stanovení ceny zájezdu se zvýší v průměru o více než deset procent, pokud k této změně dojde do jednadvacátého dne před zahájením zájezdu.