Lázním Bohdaneč klesly tržby, ale stoupl zisk

Rybníky v okolí Lázní Bohdaneč

Rybníky v okolí Lázní Bohdaneč Zdroj: Tomas Kubelka - Sedmicka

Léčebným lázním Bohdaneč na Pardubicku loni mírně klesly tržby o 1,6 procenta na 218,4 milionu korun, zisk naopak stoupl o čtvrtinu na 26,6 milionu korun. „Pokles tržeb je dán jednoznačně razantními úsporami zdravotních pojišťoven na komplexní lázeňské péči převážně ve druhé polovině roku 2011,“ řekl deníku E15 výkonný ředitel společnosti Rudolf Bubla.

Lázně se proto v očekávání dalších restrikcí a s přijetím nového indikačního seznamu pro lázeňskou péči snažily ušetřit, přičemž opatření se týkala i personálu. „Aniž bych si to zvlášť přál, logickým průvodním jevem bylo dosažení i vyššího hospodářského výsledku. Zaplacenou cenou bylo pozastavení některých investic, které jsme plánovali v roce 2011 otevřít,“ podotkl Bubla.

Pojišťovny mají největší podíl na tržbách bohdanečských lázní sloužících k léčbě pohybového aparátu, a jsou tak nejsilnějším obchodním partnerem firmy. Podíl samoplátců ve srovnání s předchozím rokem téměř stagnoval, mírně vzrostl dosažený výnos na jednotku klienta asi o čtyři procenta. „Změny v návycích klientů se projevují zejména ve vyhledávání levnějších služeb. Vidíme denně, jak cena jako kritérium dominuje. Dopady krizových vln jsou právě vidět ve zvýšené cenové citlivosti,“ dodal.

Služby lázní, jejichž historie spadá do roku 1897, v loňském roce využilo 12.750 lidí, což je meziročně o tři procenta méně. „Podstatnější je ale počet přenocování, který vzrostl o dvě procenta, což je díky všem omezením solidní výsledek,“ uvedl Bubla.

Výhled pro letošní rok i nadále bude souviset s přístupem zdravotních pojišťoven a jejich restrikcemi, s nimiž se budou lázně potýkat a které budou podle Bubly silnější než loni. „Dohromady s očekávanou novelou indikačního seznamu mohou být obecně v lázeňství propady až o jednotku počítanou v desítkách procent. Jak se o tento deficit podělí jednotlivé lázeňské společnosti, záleží na jejich výchozím postavení a obchodní politice. Očekávám, že hlavní projevy nás zastihnou v roce 2013,“ míní.