Legalizace marihuany je lepší než represe, říká organizátor Cannafestu Lukáš Běhal

Zakladatel a organizátor Cannafestu Lukáš Běhal

Zakladatel a organizátor Cannafestu Lukáš Běhal Zdroj: Cannafest

Veletrh o konopí Cannafest v Praze
Veletrh o konopí Cannafest v Praze
Veletrh o konopí Cannafest v Praze
Veletrh o konopí Cannafest v Praze
Veletrh o konopí Cannafest v Praze
25
Fotogalerie

Na pražském Výstavišti minulý týden proběhl Cannafest, jeden z největších mezinárodních veletrhů věnovaných konopí. Jeho zakladatel a organizátor Lukáš Běhal tvrdí, že marihuana oproti alkoholu natropí mnohem méně škod. 

Jak se k vašemu veletrhu o konopí staví policie?

Musíme samozřejmě dodržovat zákony a snažíme se, aby se všichni na veletrhu chovali v souladu s nimi. Za kouření jointů v areálu Výstaviště policie pochopitelně uděluje pokuty. Loni to bylo kolem 160 tisíc korun. Věřím ale, že stejné by to bylo na jakémkoli jiném veletrhu.

Konopí je všude kolem nás. Soustředění policie na Cannafest tedy podle mě není efektivní. Je tam tak padesát policistů, takže náklady na takovou akci nebudou malé a podle mě se to policii nevyplácí.

Jste pro legalizaci marihuany?

Boj proti užívání konopí nemá smysl, stojí hodně peněz a ničemu nezamezuje. Naopak to jen posiluje černý trh. Mnohem lepší než represe je vše zlegalizovat, vybírat daně a vytvářet pracovní příležitosti. Příkladem je americký stát Colorado, kde konopí legalizovali.

Jen za letošní rok se tam prodalo konopí a na něj navázané výrobky a služby v přepočtu za jedenadvacet miliard korun. Ve Spojených státech se přitom každoročně další a další státy konopí otevírají. Všechno směřuje k tomu, že se v Americe za pár let podaří ve prospěch konopí změnit i federální zákony.

Jak nahlížíte na represe zaměřené proti obchodům s potřebami pro pěstování konopí?

Represe z roku 2013 byly hodně nešťastné a neměly opodstatnění. Určitě poškodily trh i jednotlivé firmy. Některé growshopy tu předtím fungovaly už patnáct let. Policie o nich celou dobu věděla a neměla s nimi žádný problém. A najednou přišla s obviněním z propagace drog.

Drobné živnostníky, kteří neměli na advokáty, to stálo podnikání. Z dlouhodobého pohledu však tyto zásahy trh nepoškodily. Naopak zájem veřejnosti je čím dál větší. Lidé už chápou, že konopí také léčí.

Marihuana tedy podle vás neškodí?

Lékařské a další vědecké studie už dávno dokázaly, že konopí není takový strašák a škůdce, jak se někdo snažil prezentovat. Ve srovnání s alkoholem napáchá výrazně méně škod. Lepší je trh otevřít a investovat spíše do vzdělávání lidí, aby věděli, jak s konopím nakládat. Navíc zkušenosti ukazují, že když se konopí zlegalizuje, počet uživatelů klesne. Pro mnohé totiž ztratí punc zakázaného ovoce.